Lika lön för lika arbete – även i Blåvitt

När Blåvitt i våras beslutade att det var dags att starta upp ett seniorlag även för damer blev den positiva responsen – med all rätt –  enorm. Beslutet beskrevs som en milstolpe för Göteborgs damfotboll och IFK Göteborg ska nu bli ett lag för alla. Blåvitt behöver nu gå ett steg längre än så – ge seniorlagsspelarna lika lön och samma möjlighet till bonusar.

Vi alla känner minst en kille som skulle ha blivit fotbollsproffs om det inte vore för den där ljumsken eller knäskadan (karriären uteblev självklart aldrig på grund av bristande talang). Frågar du tjejer varför de slutade spela fotboll kommer du garanterat få ett helt annat svar.

Snittlönen för en damspelare i allsvenskan ligger nämligen på 10 000 kronor i månaden. Motsvarande siffra för män är 90 000 kronor. Lönegapet är inte bara en symbol för en enorm orättvisa utan det sänder också ut en signal till unga tjejer att det inte är värt att satsa på fotboll.

Vi har kommit långt med jämställdhetsarbetet i Sverige. Så sent som i veckan rapporterade medlingsinstitutet att lönegapet fortsätter att minska. Våra normer, lagar och regler förändras ständigt och vi tar avgörande steg framåt för att få helt jämställt arbetsliv. Utom i fotbollen.

Många av de unga tjejerna slutar med fotbollen för att de uppfattar det som en hobby vid sidan av ett annat yrke – snarare än en karriärbana. Våra VM-hjältar som nu dundrar fram i Frankrike har nästan alla tvingats ta extraknäck utöver sina heltidsjobb som fotbollsspelare. Det är förfärligt – inte minst ur ett fackligt perspektiv.

Att båda unga killar och unga tjejer nu kan börja drömma om att göra mål i den blåvita tröjan är fantastiskt, men låt det bli ännu större än så. Låt unga tjejer och killar få drömma om att göra mål för Sveriges (världens?) enda jämställda fotbollslag. Sänd ut en signal till alla Göteborgs unga tjejer att fotbollen är en sport att satsa på och låt oss hylla våra blåvita hjältar likvärdigt.

2 kommentarer

 1. Är artikeln på riktigt?
  Oerhört naiv inställning.
  Vi talar inte om någon hbtq-certifierad kommunal verksamhet. Det är marknadskrafterna som styr vart pengarna landar.
  Hur tänker du att damlönerna ska finansieras?
  Den stora publiken vill se Blåvitts herrlag, sponsorerna vet detta och lägger således pengarna där.
  Vi kan börja tala lika lön den dag som damallsvenskan har samma publiksnitt som herrarna.
  Herregud, jag blir mörkrädd när jag läser det du skriver. Får ni inte lära er något vettigt i skolan nu för tiden? Är det bara regnbågar och västerpolitik?
  För övrigt är min personliga åsikt att Blåvitt inte borde ha något seniordamlag alls. Men det är en annan diskussion.
  Hej på dig

 2. Med den logiken skulle vi kanske se till att alla lag i Sverige hade samma löner till sina spelare. Blåvitt, GAIS, Utsikten, Lindome IK etc. Alla ska väl med?
  Det ska helt enkelt inte löna sig att vara bättre/attraktivare. Alla ska ha samma oavsett vilket.
  Jag håller med den förra komemntaren från ”Inte Elsa Alm”. Folket vill inte se damfotboll. Mycket få går på deras matcher. Därmed inga publikintäkter eller sponsorpengar.
  Trots detta envisas SVT sporten med att kraftigt överrepresentera damidrotten i tv-rutan i relation till hur många som tittar på sporten på plats på arenorna i landet.
  Jag vill minnas att det visas 6-7 gånger så mycket damidrott som herridrott på tv om vi tittar i relation till antalet åskådare på arenorna. Kanske kan det vara ok som reklam för tjejerna att idrotta och röra på sig. Men att ha lika löner är ju bara fånigt. Lika fånigt som att Utsikten skulle ha samma löner som Blåvitt.
  Vill du hjälpa dessa tjejer ”att göra mål i den blåvita tröjan” så föreslår jag att du drar med dig så många som möjligt till IFK Göteborgs damlags matcher. Stötta dem så mycket du bara kan. Köp tröjor, köp halsdukar och sjung sånger på arenan. Bygg underifrån så att tjejerna kan ”göra mål i den blåvita tröjan”. Sätt igång, vänta inte på oss andra.

Kommentarer är stängda.