Sommaruppehållet är här och vad passar väl då bättre än att ta pulsen på IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson? Max pratar bland annat om vintern/våren som gått, hur ekonomin ser ut, polisens nya hårdare tag och varför Pontus Farnerud nu är en del av IFK Göteborgs organisation.

Tolv matcher har spelats, IFK Göteborg ligger på en fjärdeplats i tabellen, hur mår man om man heter Max Markusson för tillfället?

Man mår väldigt bra. Både jag och resten av kollegorna ser fram mot lite vila efter en hektisk vinter/vår men det är klart att det känns bra när vi ser att allt det hårda arbete som vi har lagt ned bär frukt.

Vad säger du om 2019 så här långt? Sportsligt men kanske framförallt för föreningen som helhet?

Vi har alltid haft en tro på vad vi har gjort – ”trust the process” som Ferran har sagt vid några tillfällen. Sen har vi lyckats över förväntan på några områden medan på andra håll har vi inte riktigt nått hela vägen fram. Dock kan vi se att föreningen som helhet har tagit stora steg på den vägen som vi har stakat ut för framtiden. Men än så länge så ska vi fortsätta jobba hårt och ödmjukt inför de utmaningar som finns.

Vad har vi att se fram emot efter sommaruppehållet? Några spännande planer som vi supportrar kommer få ta del av framöver?

Framförallt vill vi se att de nya koncepten på Gamla Ullevi sätter sig men förutom det så hoppas jag att vår merchandiseavdelning kan fortsätta att leverera snygga grejer till Blåvittshopen.

Det har uppstått en ”konflikt” mellan polisen och supportrar runt om i Sverige, vad är din syn på den situation som råder idag?

Framförallt att det är en oerhört komplex situation och att man måste arbeta utifrån just den komplexiteten och inte att ”förenkla” som jag upplever att polisen gör i dagsläget. Jag skulle säga att det krävs oerhört stora utbildningsinsatser inom polisväsendet för att kunna skapa den förändringen som de efterfrågar.

Det är oerhört sällan man har lyckats lagstifta bort ett beteende genom världshistorien utan snarare kan man lätt se att ett repressivt beteende från myndighetshåll oftast skapar antirörelser som snarare ger större motsättningar alternativt enbart bara flyttar ”problematiken” till andra håll i samhället.

Att alla vill ha en säker upplevelse när man går på fotboll tror jag är enkelt att skriva under på men vissa delar bör man fundera kring huruvida förbud är den rätta vägen att gå eller inte. Just därför är det så oerhört viktigt med dialog och gemensamma strategier och detta är precis det arbetssätt som funnits i Region Väst under en lång tid. Det finns faktabaserade underlag för detta som jag tror att resten av polissverige hade mått bra av att få del av – för det är den enda dokumenterade vägen framåt.

Ekonomin är en ständig fråga, om du ser till budgeten för 2019, ligger ni i fas? Eller hur ser det ut?

Vi har fortfarande bara sett resultat av de första fem månaderna men vi kan se att vi definitivt rör oss i rätt riktning. I vissa delar har vi redan överträffat budgeten och till och med gått klart över 2018 års resultat medan på andra plan har vi jobb kvar att göra. Det som avgör huruvida vi lyckas med helheten eller inte är fortfarande beroendet av spelarförsäljningar. Vi siktar på att röra oss bort från ett alltför stort beroende av detta men som jag tidigare flaggat för så kommer det ta åtminstone två år innan vi har balanserat alla delar av verksamheten.

Vad står högst upp på din agenda för tillfället?

Det är två delar:

  1. Halvårsrapportering av vår verksamhetsplan.
  2. Sommarens transferfönster.

Jag pratade med dig i höstas i samband med att BaraBen hade en omröstning om vilken sportchef man ville se, då var Pontus Farnerud det hetaste namnet och du kommenterade det så här:

”Har inte träffat Pontus personligen ännu men precis som du säger verkar han vara en person med ett blåvitt hjärta och framförallt en ambition framöver. Alltid bra att få tips om kompetenta människor som kan komma att bidra framöver”

Nu är Pontus i föreningen med titeln ”assisterande sportchef”, hur har den processen sett ut och vad var det i Pontus som du och IFK Göteborg såg som gjorde att han nu är en del av Kamratgården?

Det stämmer, jag har träffat Pontus vid ett antal tillfällen och han har hela tiden givit ett gediget intryck både som person och som kunnig yrkesman inom fotbollen. Sen så är en organisationsutveckling en ständig process och det var först när vi såg helheten av vad vi ville åstadkomma inom ramen för den sportsliga verksamheten då pusslet föll ut i en blandning av både befintlig organisation som förstärks av både Kennet och Pontus. Hans internationella erfarenheter samt skarpa fotbollsöga i kombination med en ambitiös och härlig personlighet gjorde att vi bestämde oss för att designa en roll där vi tror att vi kan bygga Pontus yrkesskicklighet över tid så att han kan vara en del av IFK Göteborg över en lång tid.

Har du någonting som du vill hälsa hela IFK Göteborgs supporterskara?

Att jag aldrig slutar förundras över det enorma stöd och engagemang som ni alla visar. Både i med- och i motgång finns ni där och sporrar alla oss som arbetar i klubben för att nå våra mål och ge Blåvitt sin rättmätiga plats i svensk fotboll.

TACK!!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

6 days ago

BaraBen.com
Mål från @its_s.abdullahi20! Snart tillbaks i matchtruppen @ifkgoteborg? #ifkgbg ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier