En härlig dansk. Foto: IFK Göteborg

När jag skriver detta har Lasse Vibe återigen dragit på sig den blåvita tröjan och spelat fotboll för IFK Göteborg. Visserligen i en U21-match, men snart blir det också allsvenskt spel.

Lovorden har haglat över den 32-årige dansken den senaste veckan. Men varför är kärleken så stor till just Lasse Vibe? Vilka egenskaper har han som gör honom så omtyckt? Jag bestämde mig för att spalta upp några av dom.

Kontakten med supportrarna

Från första början har det inte gått att undvika vilken respekt och kärlek Lasse visat mot oss supportrar. Han pratar om oss, han tar sig tid för oss och han förstår vad vi tänker och tycker. Det är faktiskt inte så vanligt som man kan tro när det gäller fotbollsspelare.

Vinnarskallen

Har man en spelare som Lasse på sitt lag vet man att han kommer att ge allt. Ta löpningarna, göra brytningarna och peppa sina medspelare. När han spelade i Blåvitt senast hade han förvisso bättre spelare runt omkring sig, men han kunde ändå på egen hand förändra matcher. Kommer så väl ihåg matchen i Örebro 2014 när han gjorde hattrick i en galet svängig tillställning som slutade 4–3 till bortalaget. Vi som stod i klacken på Behrn Arena då håller nog fortfarande den insatsen som en av hans starkaste i IFK Göteborg.

Göteborgskan

Hur kan man inte älska en dansk som pratar en så elegant västkustdialekt? Min mosters man är dansk och har bott i Sverige minst 20 år längre än Lasse och pratar inte alls lika bra svenska som honom. Detta visar också på en man med huvudet på skaft.

Klubbkänslan

Lasse Vibe vet vad IFK Göteborg är för klubb. Han förstår Blåvitt. Och det ser supportrarna. Att dessutom återvända till västkusten efter några år utomlands – och att välja bort de stora pengarna – är klubbkänsla.

Målen

Det är tacksamt att vara anfallare i sporten fotboll på det sättet att ens insatser syns så tydligt med målen man gör. Men Lasse hade ju ett tungt år innan han fullständigt blommade ut 2014 och 2015. Alla målen han gjorde då betydde såklart enormt mycket för klubben, men särskilt de allra viktigaste. För mig var till exempel målet i cupfinalen 2015 ett sådant.

Charmen

Kommer ni ihåg när vi kallade ? Sören charmören? Rätt märkligt egentligen, då jag aldrig minns MFF-dansken som den mest charmige dansken från den tiden. Lasse, däremot, är ju en svärmorsdröm. Rolig, trevlig, snäll. Han utstrålar allt det där fina som finns i vårt grannland söderut.

Categories:

Tags:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier