Om exakt två månader spelar Blåvitt den allsvenska premiären, borta mot AFC Eskilstuna. Om jag förstått supportergrupperingarna och ledande supportrar rätt, så tänker den blåvita familjen att bojkotta denna bortamatch även i år.

2017 års bojkott

Jag stödde till fullo bojkotten mot AFC 2017 och irriterade mig på Stockholm-klubbarnas mobilisering till Eskilstuna. Det är en motståndare som inte står för detsamma som vår Kamratförening. Jag tycker dock att en fortsatt bojkott är fel sätt att motarbeta AFC. Främst för att jag tror att det gynnar AFC att slippa 2000+ blåvita på plats. Blåvitt höll sig kvar i allsvenskan ifjol genom att vinna mot bottenrivalerna, 14 av 32 inspelade poäng kom mot Trelleborg, Dalkurd och BP. Det är såklart omöjligt att veta om Blåvitt hade vunnit i Trelleborg eller på Grimsta, även utan en fantastisk bortasupport, men givetvis hade chanserna försämrats.

En bojkott vore att spela AFC i händerna. De får visserligen ett intäktsbortfall på kanske 2-300 000 kronor, men sannolikheten för AFC-poäng ökar och det kan vara mer värt för nykomlingen, särskilt som det här kan vara en sexpoängsmatch när säsongen summeras. Jag ser egentligen bara Falkenberg och AFC som tydliga räddningsplankor för IFK Göteborg med dagens spelartrupp (låt oss hoppas att truppen förstärkts till den allsvenska premiären) och det skulle irritera mig något enormt om AFC vinner den 31 mars och sen hamnar en poäng före Blåvitt när allsvenskan summeras i november. Jag tror också att effekten av en bojkott är mindre vid andra tillfället. Det finns andra och effektivare sätt att protestera mot AFC, exempelvis genom smarta ramsor och banderoller.

AFC är inte heller den enda problematiska klubben i allsvenskan. Dalkurd har liknande problem, Östersund verkar ha använt brottsliga medel för att nå framgång och Malmö ägnade sig under många år åt historierevision. Visst, jag inser att det är grad- och artskillnad, men i det här läget, tycker jag, att vi fans först och främst måste tänka på det som är bäst för IFK Göteborg och det är att på plats stötta spelarna till tre poäng.

Det behövs en bred diskussion om en så långtgående åtgärd som en fortsatt bojkott. Finns det dock en majoritet för bojkott, så kommer jag såklart att följa den!

Anders Folkesson

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier