Segern borta mot ÖSK betydde mycket pengamässigt. Det plus att Nygren fick presentera sig på riktigt i den allsvenska scenen. Ett ord som dykt upp en del i sociala nätverk är framtidshopp. 

Vi blickar framåt mot år 2019, men vi behöver ha nyktra ögon för att se vad vi verkligen står inför innan vi kan ens våga spekulera i hur den sportsliga utgången år 2019 blir. Erik Nilsson skrev nyligen på bloggen att Blåvitt lika väl kan åka ur nästa år. Med facit i hand ska vi vara glada att vi klarade oss kvar i år då vi helt rakt igenom har varit usla. Vi får tacka att nykomlingarna, plus Elfsborg, under oss har varit genomusla. Sirius tror jag hade klarat sig oavsett. De är som Gefle IF var ett tag, laget som vägrade åka ur.

Vi går in i försäsongen med följande förutsättningar

 • Vem blir sportchef?
 • Kommer den nye sportchefen köpa Poyas filosofi? 
 • Kommer vi ens ha en sportchef?
 • Vem blir assisterande tränare?
 • Vi brottas med att kunna redovisa ett plusresultat trots Pontus Dahlbergs försäljning som uppgick till 3 miljoner euro (Agent Per Jonsson har bekräftat siffran)
 • Vilka spelare stannar?
 • Vad kan vi värva?

Förutsättningarna ovan är bara ett axplock. I denna krönika väljer jag att fokusera på tränarstaben. 

Pota Asbaghi delar i stor del lägret hos oss supportrar. Vi har ett #TeamPoya och vi har ett #AvgåPoya. Spelarna verkar ha förtroende för Poya likaså klubbens ledning. Jag förutsätter att Poya tränar IFK Göteborg år 2019 och utgår från hans behov. Poya har uttryckt ett behov av att förstärka ledarstaben och att han behöver en större stöttning. Ska IFK Göteborg välja att se över sin nuvarande organisation och se vem som passar bäst ihop med Poya? En person som kan hjälpa till att bygga vidare den röda tråd man skapar mellan A-lag och akademin? Mitt svar är spanskt.

Förra året haglade avgångsropen mot Joel Cedegren i GIF Sundsvall. Förändringens våg hade nått Sundsvall där man skulle byta klassiska 4-4-2 mot en mer passningsorienterad 3-4-3, 3-5-2 uppställning. Sundsvall läckte bakåt och presterade inget framåt. Laget rasade i tabellen, fystränaren avgick i protest mot Joel Cedergren, men kontraktet räddades efter seger mot just IFK Göteborg med 3-0 på Gamla Ullevi.

I all kris dök en ny bekantskap upp men som inte nämndes så mycket utåt. Ferran Sibila. Denna 31-åring (det finns till och med yngre adapter än Poya) med spelarbakgund från Espanyol och från ett företag vid namn Soccer service assisterade Joel Cedergren. Detta är i min värld ingen vanlig assisterande tränare. Ferran jobbar i ett företag som är ett nätverk och som har i uppdrag att utveckla en klubb som kan behöva en extra skjuts. GIF Sundsvall, en klubb som vill spela mer passningsorienterad och krasst uttryckt mer modern fotboll för att bli en mer attraktiv klubb behövde hjälp då förutsättningar är lite lika som IFK Göteborg är idag. Dålig ekonomi, spelare som saknas självförtroende, en ny och oerfaren ledare i högre nivå. Tillsammans med Ferran fick Joel möjlighet att driva vidare sin fotbollsfilosofi detta år men där skillnaden var att tillsammans med Ferran kunde man enklare hitta rätt spelare som passade klubbens filosofi. Det sportsliga resultatet denna säsong talar sitt tydliga språk.

Utöver att Soccer service erbjuder en kompetent assisterande tränare så jobbar man även med individuell utveckling där man i det här fallet valde ut sex stycken spelare som man specifikt skulle jobba lite extra med. Linus Hallenius var en av de spelarna där Ferran lade fokus på hur han med förändrad löpstil garanterade att Linus kommer göra betydligt fler mål. Plötsligt är Linus proffsaktuell från att varit tokpetad i Helsingborg tidigare säsong när de åkte ur.

Det har skett en hel del med Giffarna i år man ska begrunda lite extra. Joel ska ha stort beröm för att ha fått med sin trupp och varit tydlig i hur man ska spela. Det har gett effekt. Men jag är mycket intresserad av denna Ferran som jag anser är klockren för IFK Göteborg. I skrivandets stund har det för ett par timmar sen informerats att Ferran lämnar Sundsvall. 

Varför lämnar Ferran Sundsvall? Mission completed säger jag utöver att Ferran känner att distansen till familj och vänner är lång. Soccer service har satt sin prägel i en klubb och kan lägga in detta i sin referensbok ihop med bland annat Japans fotbollsförbund. Soccer service jobbar inte långsiktigt, de kommer, de utför och de lämnar. Detta är mer eller mindre en konsultfirma. Ferrans, plus de andra tränarna i stallets, jobb är att ta de uppdrag firman erbjuder (givetvis kan tränaren säga nej till enskilda uppdrag) , men säger man blankt nej till uppdrag utanför Spanien så har man i grunden fel jobb.

Varför ser jag Ferran som intressant för oss? Först och främst, han vill inte vara huvudtränare, han vill vara i bakgrunden och utveckla truppen och staben. Vi vet premisserna, han vill vara assisterande och det är intressant då vi har en tränare som ropar efter assistans. Sen låt oss kolla på dagens IFK Göteborg. Vi har en av de yngsta trupperna i Allsvenskan, vi har idag i ärlighetens namn inget material som skriker star quality. Vi har talanger men som inte blommat ut. Vi har en plånbok som blöder.

Så vi leker med tanken. Om vi anlitar Ferran vars uppgift är att stötta den spelarfilosofi som klubben vill ha som är passningsorienterad. För i ärlighetens namn när IFK Göteborg mötte Sundsvall så var känslan att så som Sundsvall spelade är meningen att vi ska spela under Poya. Lägg till denna ingrediens plus fokuset att välja ut ett par spelare som man ska lägga extra krut på. I Sundsvall hade man alla ålderskategorier. Jag hade här valt våra yngre spelare så vi snabbare kan få dem att briljera och sälja dessa dyrare för att stabilisera vår ekonomi. För det ska vi ha klart för oss, vi har en Allsvenska där de rika lagen mer tenderar att lira i toppen år efter år. Så var det inte förr då betydligt fler lag slogs om de ädlaste medaljerna. Vi har spelare som kan ta klivet, jag nämner sex spelare som exempel vi kan utveckla och tjäna en hacka på

 • Starfeldt
 • Wernersson
 • August
 • Paka
 • Nygren
 • Giorgi

Utveckla dessa spelare till riktiga stjärnor så har vi potential att dra in många viktiga miljoner som ger ekonomisk balans kommande år. Då kan vi börja jobba på riktigt som en förening och titta uppåt i tabellen. Ser man det som Ferran åstadkom i lilla Sundsvall så har man idag en klubb som inte blöder lika illa, en sportslig säsong som var den bästa på väldigt länge och ett rykte att spela attraktiv fotboll som nu intresserar spelare som tidigare inte kunde se Sundsvall som ett alternativ. 

Att se Ferran och Soccer service som nåt kortsiktigt ser jag inte som nåt kontroversiellt. I dagens fotboll är kontinuitet på ledarsidan inte lika vanligt som det var förr.

Jag tror IFK Göteborg skulle göra rätt i att kontakta Soccer service, för det är faktiskt de som bestämmer vilken klubb i det här fallet Ferran ska träna. Är Soccer service intresserade? Nu är Sundsvall klara, att lägga ett till varumärke som klingar högre i referensboken är man intresserade av. Detta skulle gynna dem och i min mening oss. Detta kan vara en ”perfect match”. Tror jag på mirakel år 2019? Nej! Jag tror på en bättre säsong där vi i den bästa av världar kan få till åtminstone en spelarförsäljning av god kaliber och att spelet mer sitter på plan. Nån topplacering finns inte på kartan. Det jag vill se är en utveckling och lärdom från 2018 och där vi år 2020 mer kan bära frukt och där de yngre spelarna ovan har utvecklats så väl att den sportsliga satsningen och ekonomin bär frukt.

För er som vill veta mer om Ferran Sibila och Soccer service så kan jag rekommendera podden Studio Allsvenskan, avsnitt den 9 november. Där får man matnyttig info från berörd person.

Blåvitt har enligt Ferran själv varit i kontakt med Soccer service så intresse verkar finnas. Jag säger verkställ och kom bara Ferran

Categories:

Tags:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier