Idag har vi alla kunnat lyssna till Mats Gren i Blåvittpodden där han pratade om hur transferfönstret hade gått, vilka förutsättningar han har haft och även på arbetet framöver. Han pratade en del om potentiella hemvändare och att han tror att de ekonomiska förutsättningarna kommer vara bättre till nästa säsong. Jag har nu utvärderat dagens trupp, sett över vilka spelare jag vill ha kvar i truppbygget, vilka som vi bör låna ut/släppa och vilka som kan tänkas tillkomma senast till sommaren 2019. Jag har utgått från att vi kommer spela med trebackslinje, wingbacks, två centrala mittfältare och tre anfallare/offensiva pjäser och har byggt en trupp med två alternativ på varje position, förutom på målvaktsposten där jag vill ha tre spelare. Jag har haft i åtanke att minst två från U-truppen ska flyttas upp och kom till slut fram till följande trupp:

 

Målvakter: Jakob Haugaard, Tom Amos och Uppflyttad U-spelare.

Höger wingbacks: Sebastian Ohlsson och Erlend Dahl Reitan.

Vänster wingbacks: Oscar Wendt och Victor Wernersson.

Mittbackar: Carl Starfelt, André Calisir, Marcus Degerlund, Kristopher Da Graca, August Erlingmark och Uppflyttad U-spelare.

Innermittfältare: Vajebah Sakor, Gustav Svensson, Fredrik Oldrup Jensen och Alhassan Yusuf.

Anfallare: Marcus Berg, Robin Söder, Patrik Karlsson Lagemyr, Giorgi Kharaishvili, Sargon Abraham och Benjamin Nygren.

 

Spelare ut: Erik Dahlin, Emil Salomonsson, Billy Nordström, Benjamin Zalo, David Boo Wiklander, Amin Affane, Prosper Kasim, Lawson Sabah och Tobias Hysén.

 

Bubblare: Andreas Öhman, Adil Titi och Jake Weisbrod.

 

Om vi ska spetsa till och forma truppen efter hur Poya vill spela måste vi tyvärr göra oss av med en del spelare och jag ser inte Erik Dahlin som en stabil förstemålvakt och då har jag hellre kvar vår talangfulla Tom Amos som andremålvakt. Emil Salomonsson har fortfarande inte skrivit på något nytt kontrakt och trots att jag uppskattar allt han har gjort för IFK Göteborg måste vi börja leta ersättare och jag unnar också Emil ett utlandsäventyr. Om vi ska få hem Oscar Wendt måste en av våra nuvarande vänsterspringare lämna plats och i mitt tycke har Wernersson högst potential av de två på vänsterkanten så därför får Billy lämna. Benjamin Zalo har fortfarande inte gjort något avtryck i IFK och jag räknar med att han försvinner efter den här säsongen. David Boo Wiklander är en stabil, lojal mittback med ledaregenskaper men i Poyas spelfilosofi tycker jag inte riktigt att han passar in så därför ser jag hellre att vi satsar på någon yngre. Amin Affane har mycket fotboll i sig men han har inte fått ur sig den varken i AIK eller här i Blåvitt så jag tror det är bäst för båda parter om han hittar en ny klubb. Prosper Kasim och Lawson Sabah fick inte den utveckling IFK Göteborg hade hoppats på och jag ser ingen framtid för dem i Blåvitt. Det är med stor sorg i hjärtat som jag lägger fram mina tankar om att det är dags för Tobias Hysén att lämna över stafettpinnen men jag vill absolut att han finns kvar i IFK Göteborgs organisation i en framträdande roll.

 

Jakob Haugaard

När spelare lämnar ska det självfallet tillkomma några nya ansikten och jag tror det är fullt möjligt att få hem Marcus Berg, Gustav Svensson och Oscar Wendt senast till sommaren 2019. Alla tre sitter på utgående kontrakt och med vårt nya spännande bygge ser jag en rimlig möjlighet till att de alla väljer att ta med sig sina familjer och flytta hem till Sverige igen. Alla tre har, när de har varit hemma, tränat på Kamratgården och de skulle höja kvaliteten på truppen tillsammans med övriga nyförvärv så att jag tror att vi skulle kunna vara med och utmana om SM-guld redan nästa säsong. Förutom våra tre hemvändare vill jag också, om de levererar under hösten, komplettera med Oldrup Jensen och Degerlund, en målvakt och mittback från U-truppen samt två helt nya ansikten. Jag ser ett stort behov av att plocka in en ny stabil förstemålvakt och i Stoke City i The Championship finns Jakob Haugaard som just nu är tredjemålvakt. Han är 26 år gammal och hela 1.99 meter lång och har de fem senaste säsongerna befunnit sig på de Brittiska öarna där han representerat Stoke och Wigan och gjort några matcher i Premier League och i Championship men han har aldrig fått något riktigt genombrott. Innan han flyttade till England var han högst delaktig i Midtjyllands guld säsongen 14/15. Han sitter på ett kontrakt som går ut sommaren 2019 och värderas för tillfället av Transfermarkt till ca 5 miljoner kronor men om han vill ha en nystart är det nog inte helt omöjligt att få hit honom redan till starten av nästa säsong till en överkomlig summa. Erlend Dahl Reitan är en ung talagfull

Erlend Dahl Reitan

norsk högerback som för tillfället spelar andrafiolen i Rosenborg som leder den norska ligan. Erlend representerar det norska U21-landslaget och var höstsäsongen 2017 utlånad till Bodö/Glimt i norska superettan där han gjorde 13 matcher och två mål. Han ska nu vara missnöjd med bristen på speltid i Rosenborg så en flytt känns inte helt otänkbar. Hans kontrakt går ut 2020 och enligt Transfermarkt värderas han till ca 2 miljoner kronor, varför inte ge oss på ett lån med köpeoption?

 

Vi har också Andreas Öhman, Adil Titi och Jake Weisbrod som med lite olika avtal lyftes upp i A-truppen till årets säsong och jag vill självfallet inte redan nu ge upp på dem. Jag tycker de ska få chansen att visa upp sig rejält på försäsongen och antingen vara med i truppen och konkurrera men kanske helst om de inte är med och utmanar rejält om trupplatserna lånas ut till någon klubb i superettan.

Där har du planen för nästa säsong Mats Gren, det är bara att sätta igång och arbeta med en gång så ska nog det här bli bra framöver!

Categories:

Tags:

BaraBen-podden
Facebook

3 days ago

BaraBen.com
Mål från @its_s.abdullahi20! Snart tillbaks i matchtruppen @ifkgoteborg? #ifkgbg ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier