Här kommer Blåvitt.

IFK Göteborg har spelat i Allsvenskan sedan 1976. Blåvitt är det allsvenska lag som varit längst i den högsta divisionen. Men säsongen 2018 har en del börjat fråga sig om tiden i den här serien är förbi. Och det kanske vore lika bra om den var det?

2004 åkte AIK ut ur Allsvenskan med buller och bång. Vi var många som njöt när Solnaklubben spelade inför tomma läktare och förlorade mot ÖIS med 0–3. Gnaget tog sig tillbaka direkt och har tyvärr varit ett topplag efter det. Även om det inte blivit mer än ett guld har klubben nästan bara varit topp tre sedan återkomsten.

1999 åkte både Djurgården och Malmö FF ut ur Allsvenskan. Två klubbar som efter det debaclet varit ledande i Sverige. Framförallt MFF. Sedan återkomsterna 2001 har dessa lag tagit nio guld tillsammans.

Vad vill jag ha sagt med detta? Jo, att få den käftsmäll som det är att åka ur högsta divisionen behöver inte vara det sämsta som kan hända. Ett uttåg kan i de flesta fall bli den viktiga droppen som får bägaren att totalt rinna över. En chans för styrelsen, tränaren och spelarna att inse att det sätt man har jobbat på inte fungerar längre.

Just i år ska det i princip inte gå att åka ur. Lagen i botten är sanslöst svaga. Men vad skulle det egentligen betyda för Blåvitt med en eventuell elfte- plats eller tolfteplats? Skulle en sådan placering leda till någon riktig förändring på hur saker sköts på Kamratgården? Jag är högst tveksam.

Självklart är jag medveten om de ekonomiska riskerna att åka ur. Blåvitt har egentligen inte råd med en degradering. Men borde inte ett riktigt stålbad ha gjorts för länge sedan? Vi är många supportrar som klagar på ekonomin år in och år ut. Om vi åker ner i Superettan tvingas ledningen att skära ner rejält. Kanske kommer faktiskt de åtgärder som vi har krävt till slut att utföras?

Några kommer att beskylla mig för att ha någon slags förlorarmentalitet som skriver detta. Jag skulle dock vilja påstå att det är helt tvärtom. I mitt liv är något av det viktigaste att IFK Göteborg vinner fotbollsmatcher. Om en sejour i Superettan betyder att klubben gör en rejäl vändning mot att göra just det vore det det bästa som kunde hända.

Och icke att förglömma: det skulle bli roliga derbyn mot Öis och Gais.

Categories:

Tags:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier