Hallå där läsare. Mitt namn är Antonijo Matanovic. Jag har hejat på Blåvitt sen 1994. Jag har precis som dig fått uppleva fina samt horribla säsonger, men kärleken består. Jag skriver för första gången här på BaraBen och hoppas ni finner texten nedan lite intressant.

Med 16 omgångar spelade så är det dags för nästa match på fredag

Jag tänkte dela med mig lite siffror som kan vara intressanta då vi detta år har bytt träningsupplägg och släppt stenåldersförsäsongen som Sebastian Eriksson själv sa i början av året till en mer fotbollsorienterad försäsong. Tidigare år har IFK Göteborg likt många klubbar i Sverige lagt grunden i början på en försäsong att jobba upp fysiken och konditionen med motivering att det ska kunna köras ända fram till sista minuten. Det ska gå fort, maxlöpningar ska kunna tas tidigt i säsongen långt fram till slutsignalen

Årets träningsupplägg har Poya velat hålla en försäsong med mycket boll och mindre fysik och där träningsdosen ökar allt eftersom säsongen fortlöper med motivering att man ska ha maxkapacitet ju längre in i säsongen man kommer så orken finns för en hel säsong.

Om detta är rätt eller fel låter jag vara osagt. Personligen anser jag dock att svenska klubbars styrka har alltid varit fysiken när det kommer till matcher mot exempelvis europeiska klubbar. Det tror jag varit lyckosamt och jag ställer mig frågan varför vi ska spela mer som man gör i Europa. Jag undrar vilken del av Europa vi ska spela efter?

Är det efter brittiska spring med boll?

Är det efter holländska man mot man?

Är det efter det taktiska italienska spelet där man drar spurten när läge ges men håller därefter en mer taktisk hållning fram till dess?

Kalla mig gammalmodig, men jag anser att fotbollen skiljer sig från land till land men det som sticker ut mer i Europa jämfört med Sverige är teknik och bollkontroll. Det förstår jag att IFK Göteborg vill jobba upp men det är en svår balansgång. Fysik och styrka har varit en stor fördel, att orka köra mot försäsongssega europeiska klubbar när det nalkas kval och dylikt. Inte för att svensk fotboll har briljerat de senaste säsongerna ute i Europa men jag tror det har varit till vår fördel. Sen om man bortser från Europamotstånd tycker jag att en styrka IFK har haft under senaste tränarna Stahre och Lennartsson är att man har kört, malt på hela vägen vilket har resulterat i viktiga mål i slutet av matcherna.

Det jag dock vill komma till är att i grunden vill jag fokusera på årets träningsupplägg och se vad den rent siffermässigt har gett under den gånga säsongen. Sen får man längre fram i tiden såga eller hylla nuvarande träningsupplägg. Frågan är, ser vi någon tendens, ser vi någon röd tråd i matcherna som spelats hittills? Här kommer jag fokusera på målskörden fram och bak samt när målen har gjorts och hur laget har kunnat hantera det.

Vi kollar lite siffror nedan

IFK Göteborg har hittills gjort 21 mål samt släppt in 25 mål

Vi har gjort 8 mål i första halvlek medan vi har gjort 13 mål i andra halvlek

Vi har släppt in 8 mål i första halvlek medan vi har släppt in 17 mål i andra halvlek

Vi har gjort 4 mål från 75:e matchminuten och framåt och det första målet kom mot Djurgården hemma den 24:e maj

Därefter har vi gjort sena mål i matcherna mot ÖSK samt BP och där vi i sistnämnda matchen gjorde två mål efter 75:e matchminuten

Hur många underlägen har vi vänt till seger eller som resulterat i ett kryss?

0 st

Hur många ledningar har vi tappat till kryss eller förlust?

3 st och det var i dessa matcher

IFK Göteborg – Hammarby 1-0 blev 1-2

Elfsborg – IFK Göteborg 0-1 blev 1-1

Sirius – IFK Göteborg 0-2 blev 3-2

Hur många matcher har IFK Göteborg gjort det första målet?

9 st

Hur många segrar har IFK Göteborg tagit när man gjort första målet?

6 st av totalt 6 st

Vad kan man säga om detta som enklare underlag?

I grunden ser vi att laget har det oerhört svårt att hantera ett underläge. Vi har inte lyckats vända ett underläge denna säsong. Vi har lyckats hantera kvitteringar som exempelvis i Malmö matchen men när vi hamnar i underläge så har vi hamnat i en ond cirkel.

Vi har svårare att hålla defensiven i andra halvlek vilket ofta är på grund av att vi ligger under och släpper in ytterligare mål än att vi gör mål, eller har det med fysiken att göra också? Vi har på senare matcher börjat göra fler mål efter matchminut 75 min varav tre av matcherna hade vi ledningen. Det enda målet vi gjort sent in i en match vid underläge är hemma mot Djurgården den 24 maj (1-3)

Är det då enbart bristen på fysik och styrka som gör att vi inte kan göra mål sent in i matcherna? Självklart inte, psyket spelar en väsentlig stor del i detta. Huvudena hänger och spelarna har sett väldigt darriga ut när det börjar gå emot oss. Men det som jag tycker är intressant att studera kommande matcher är just att se hur IFK kommer spela från 75:e minuten till slutet. Klubben ökar succesivt träningsbelastningen för att nu komma in i maxtrycket och köra till omgång 30. Kommer vi se en annan sorts ork och aggressivitet i slutet av matchen? Kommer vi orka köra mot mål i full kraft trots underläge?

Jag hoppas det, mer än hälften av säsongen är färdigspelad. Vi kan kasta mycket av det som har varit  i papperskorgen och det hoppas jag spelarna gör så dem kan reboota skallen och se höstsäsongen som ett nytt kapitel.

Med statistiken i grund så vore det riktigt bra om vi gör det första målet hemma mot Sirius. Bajen lyckades vända det, vi får se det som en engångsföreteelse. Sen för dramatiken och banbrytandets skull så vore det väldigt vackert om vi vänder ett underläge till seger. Det hade gjort väldigt gott för psyket och gett den extra energi som kommer krävas av spelarna resterande säsong.

Mot tre friska poäng och gärna ett succéinhopp av Sargon om han nu inte spelar från start. I skrivandets stund så är även flera spelare på väg in. Ännu ett skäl att besöka Gamla Ullevi på fredag så vi får bekanta oss med lite nya ansikten. 

Vi ses på fredag. Heja Blåvitt!

Categories:

Tags:

BaraBen-podden
Facebook

1 week ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier