AIK har, liksom IFK Göteborg, haft en tuff start på säsongen fast från lite olika håll. Där vi började trevande och med förluster såg AIK bra ut initialt. Man vann hemma mot Västerås, Djurgården och Värnamo och tog poäng borta mot BP och Mjällby. Sedan kom stjärnsmällen mot Malmö(0-5) och matchen efter det kom nästa stjärnsmäll fast framåt då man tvålade dit Norrköping med 6-2. Efter det, och i svallvågorna efter Malmö, antar jag, har formen dippat rejält och man har tre raka förluster mot Sirius(1-3), Elfsborg(1-6) och nu senast i derbyt mot Hammarby(1-2). Målmässigt har det också svängt om AIK då man gjort förhållandevis mycket mål framåt(dock lite dopade siffror iom 6 mål mot peking) men framför allt släppt in väldigt mycket för att vara AIK, närmare sagt 21 insläppta totalt.

Så det är lite av ett skadat djur vi kommer att möta på måndag. Podcasten ”Testa Stör” tog ut siffror på AIKs löpningar och antal ”sprints”(data från Statsbomb) som man gjort i säsongsinledningen och detta avsnitt skapade lite av en storm, eller eko åtminstone, där sportchef Thomas Berntsen gick ut i AIK+ och svarade ut på bland annat detta. Både Berntsen och tränare Henning Berg har båda två inför säsongen pratat om att man vill skapa en slags träningskultur runt AIK och att man ska springa mycket och vara jobbiga att möta. Det har man inte levt upp till riktigt, vilket mer eller mindre kulminerade när Hammarbys retsticka Fredrik Hammar sa till medier att ”AIK var ganska enkla att möta”. Inte i att man var sämre, men att Hammarby tilläts ha bollen ganska ostörda och oattackerat. Så det råder viss osynk kring AIK.

All data kommer, som vanligt, från PlaymakerAI

Detta gör ju också att matchen på måndag känns väldigt oviss sett till hur AIK kommer ställa upp och ta sig an detta. Det är stormatch då vi kommer dit, man vill säkerligen visa vart skåpet ska stå, föra matchen och trycka ner oss mot norra stå för att vad nöden kräver. Man kan också hävda raka motsatsen i att man vill stoppa läckaget bakåt och falla hem för att låta oss föra spelet och kunna kontra på snabba spelare som Rui Modesto och Pittas tex. Henning Berg känns inte som en populist generellt, och jag tror han hellre vill stoppa mål bakåt än att ta sig att ett gung-ho spel där man öser på framåt satan. Men matcherna tenderar att leva sitt egna liv, som sagt.

Hur spelar AIK anfallsfotboll?

Passningskarta och medelpositioner för bollmottagning för matchen mot Hammarby. Klart är att man vill centrera med vänstermittfältaren(Celina här) och högermittfältaren(Ayari) för att få in folk centralt.
Samma karta fast mot Elfsborg. Celina även här central trots att han är uppsatt som vänstermittfältare. Rui Modesto, här som högermittfältare, ligger i regel väldigt högt och är AIKs klart farligaste offensiva hot bredvid Ioannis Pittas.

Man ställer oftast upp i en 4-4-2 där vänstermittältaren skär in och stöttar den två andra centrala mittfältarna i uppspelsfasen. Efter det är vänsterkanten mer eller mindre övergiven då Axel Björnström mest håller sig där utan att göra speciellt mycket offensivt. Istället är det mot högerkanten som det offensiva spelet läggs. När det gäller passningar till sista tredjedelen ligger Rui Modesto och Tychosen etta och tvåa i de som tar emot passningarna. Anton Saletros är spindeln i nätet och styr spelet från centralt mittfält till höger.

Värmekarta för att visualisera vart AIK spelar in bollen i straffområdet

Ytan snett utanför straffområdet till höger är den ytan som AIK helst hamnar i när man ska spela in bollen till straffområdet. Föga förvånande då man ju helst förlägger spelet där. Rui Modesto och Omar Faraj ligger i topp vad gäller att spela fram till skott överlag, och båda två lär spela på måndag. Även Anton Saletros gillar att trä in bollen från denna ytan, dock med lilla infon att han tar de flesta insläggsfrisparkar härifrån också

Anton Saletros passningar till straffområdet. Notera en del hörnor och frisparkar med i datan här.
Rui Modesto. Man kan se dessa som inspel och inlägg egentligen. Söker ofta ytan på främre stolpen eller främre delen av straffområdet.
Bersant Celina. Skär in från vänster och slår bollar med sin höger. Söker även han samma del av straffområdet för sina inlägg och inspel. Något att se upp med.

Skott

När det kommer till vem som skjuter mest och helst i AIK är det nog ingen större överraskning att Ioannis Pittas ligger i topp. Med sina 29 skott ligger han i relativt ensamt majestät, och bakom honom är Colibaly(15) och Celina(18) närmast.

Värmekarta över vart AIK tar sina skott. Även här ligger majoriteten till höger. Något att tänka på för vem som nu kamperar ihop med Gurra Svensson som mittback på måndag.

Slutsats

Beroende på hur AIK väljer att ta sig an den här matchen kommer det passa oss olika bra, så att säga. Detta kan man såklart säga om varje match, även om vikten av att göra första målet. Personligen tror jag att vi främst vinner om vi låter AIK föra spelet lite mer och hellre ställa om på våra snabbare yttrar och ev Laurs på topp. Axel Björnström lämnas ofta ganska ensam på vänsterkanten då den som spelar vänsterytter sällan tar sig hem i tid, oavsett vem det är egentligen. Så ser gärna att vi pumpar på med bollar mot OP och Santos, med lite Malick-krydda till höger för att vinna mark. Det gäller också såklart att stänga ner AIKs högerkant, då främst Rui Modesto. Anders Trondsen har något att bita i där, om han nu startar. Rui Modesto fick spela högerback sist, men då var Tychosen avstängd och är tillbaka nu. Lär ta steget upp till yttern igen på måndag.

Vi kommer med lite vind i seglen samtidigt som AIK tappat lite av den vinden man hade i säsongens början. Tror inte vi kommer få bättre tillfällen att faktiskt trycka till AIK på bortaplan så hade passat oerhört bra att ta en trea på måndag och få lite andnings-ro. En förlust skjuter ner oss till botten igen, samtidigt som AIK kan andas ut lite. Låt det inte hända.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

7 days ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier