Det är med lite deja vu-känsla som jag skriver den här texten, då detta är ett ämne som legat mig varmt om hjärtat i flertalet säsonger nu, men aldrig fått bära frukt riktigt. Rollen jag pratar om är så klart den spelande centrala mittfältaren. Spelmotorn, navet eller kreatören. Gärna en blandning av allt. Genom alla åren jag följt mitt kära blåvitt har det med jämna mellanrum gjorts små ansatser till att anpassa sig till mer rådande världsligt spelsätt med mer fokus på bollinnehav och spelbyggande genom mitten, men det har av olika anledningar grusats längs vägen. Inför den här säsongen var det stora pengar som lades på Elias Hagen, till exempel. Tanken var då att Hagen skulle bilda centralt mittfältspar ihop med Gustav Svensson och fördela bollar till en 10a i form av Hussein Carneil som skulle ”göra något gôtt med den” som min gamla målvakt i div.5 sa när han drog en utspark i maghöjd på mig.

Nu blev det ju inte så här, av ganska många anledningar som ni alla vet vid det här laget. Inför kommande säsong har jag ännu inte lyckats utröna från klubben om huruvida man ska införskaffa en ny pjäs centralt eller inte, men det skiter jag i, ärligt talat. Jag har fört ett korståg under flera år nu där jag gång på gång förundrar över bristen på hot centralt från vår sida, där vi främst verkar förespråka ett mer ”komma runt på kanterna”-tänk som jag inte tycker håller längre. Det är inte bara inläggen som är för dåliga, utan hela spelsättet som sådant är ganska dött, kan jag känna. Så jag gav mig ut på wyscout för att försöka hitta en juvel, rubin, smaragd eller annan ädelsten värd namnet för att eventuellt hitta lite spännande namn. Och mest för att det är kul.

Några brasklappar: Jag har valt att röra mig i spannet Superettan, danska ettan samt norska ettan för detta ändamål. Visst kanske vi kan köpa från högre hylla eller till och med allsvenskan i någon mån, men i detta exemplet håller jag mig till de marker där Ola och gänget främst handlat det senaste. Det jag gjort är att jag tagit ut listor på centrala mittfältare i dessa tre ligor, filtrerat ut de med få minuter(minst 900 spelade minuter är gränsen) och räknat ut medelvärdet, ett slags index av värdena:

Shot assists – passning som leder till skott.
Smart pass – passning som ofta slår ut lagdelar och ger övertag i anfallet
Key pass – passning som skapar en direkt målchans
Pass to penalty area – passning till straffområdet.
Deep Completions – passning(ej inlägg) som hamnar inom en radie av 20 meter kring motståndar-målet

Denna typen av analys som jag tänker gå efter skapades av Ben Griffis, som är dataanalytiker som delar många av sina verk på twitter. Han kallar detta för PDI – Passing Danger Index och har ett blogginlägg som förklarar närmare kring det här. Vän av ordning lär märka att han inte har med Pass to penalty area som värde, utan den lade jag till själv bara för att.

All data kommer från wyscout och är i ”per 90”-minuter. kod och tabell har jag framställt själv. Då åker vi!

Kanske inte så att man ramlar av stolen av förvåning när vi hittar GAIS-spelaren Gustav Lundgren först här. Dock också en liten grej med Wyscout att man anser att Lundgren gjort såpass många minuter som central mittfältre för att kunna komma med i filtret. Jag ser honom nog främst som en ytter som viker mycket inåt, men jag har inte sett alla GAIS matcher heller så jag ska låta det vara osagt. Hur som helst, Lundgren är i något ensamt majestät här, och är tveklöst en mittfältare som slår många hotande passningar. Hans assistproduktion(12, tror jag) vittnar också om detta. Hade gärna sett honom hos oss, men bökigt med klubbtillhörighet och sånt. Samma med Anel Mujanic egentligen. Ser väldigt spännande ut, men inte gjort många 90 minuter i slutet i ÖIS. Sander Kartum i Kristiansund är dock väldigt intressant. Av det jag sett på wyscout påminner han inte så lite om Anton Saletros i spelstilen. Sitter ofta djupt med driver gärna framåt, högt bolltempo och en sjungande vänsterfot. Kanske något att scouta?

Ola Larsson och gänget har dock mest investerat i yngre spelare senaste tiden, så kanske ett litet filter är på sin plats. Om inte annat så att Morten Gamest Pedersen, 42, försvinner. Listan efter ett filter på under 25:

Daniel Ask är tveklöst en spännande spelare. Navet i Kalle Karlssons Västerås som ska spela allsvenskan nästa säsong som styr mycket av spelet från sin sittande mittfältsplats. Blandar korta passningar med längre mackor och gillar att böja in passningar från De Bruyne-ytan snett utanför straffområdet. Krydda detta med en bra fot för fasta situationer och man har en liten mittfältsjuviel. Lär bli svår att rubba från en nyuppflyttad klubb kanske. Just och Grönli ser mer ut att utgå från ytterkanterna så de två räknar jag bort initialt. Här kommer spännande namn i Dzabic, Simonsen och Emini, som alla tre påminner mer om Ask, men med ett lite mer mandat att gå framåt och mer av en 10-a.

Utan att lägga större vikt till huruvida värvningar är realistiska eller inte, här är mina två rekommendationer:

Om vi ska gå ungt: Daniel Ask – Västerås
Som jag nämner ovan, Ask är en spelare som för tankarna till Hugo Larsson men med ett lite längre range på foten. Gillar att vara sittande men även dynamisk i stunder. En spelare att bygga laget kring, skulle jag säga.

Om vi ska gå på lite äldre: Andreas Dybevik – Bryne
25-årig norrman som gillar att trilla boll djupt centralt med sin vänsterfot. Lite Saletros-vibbar från honom också, likt Kartum, men troligen lite enklare att lösa då han är kvar i andraligan i Norge.

Som sagt, det är kul att ta fram några parametrar och se vad som faller ut. Tar ingen garanti på att spelarna kommer passa in i laget i övrigt, det får riktiga scouter ta reda på! Tänker göra några såna här dykningar under sillyseason mot anfall, ytterback eller mittback vad det lider också. Spana gärna in några av namnen jag visat på listorna här. Alla har inte wyscout, såklart, men lär finnas highlights-paket på några i alla fall. Hoppas ni gillat!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier