0-0 borta mot Halmstads BK med ett spel som gav mersmak är en klen tröst i ett fattigt hem. Nedflyttningsspöket är fortsatt klart inom räckhåll och kommer så vara under resten av säsongen, skulle jag tro. Något som nytillsatte tränaren Jens Askou visade i träningsmatchen mot Malmö senast var en typ av julgrans-formation där vi låg bredare med våra tre centrala mittfältare och drog mer ihop ytterforwards centralt. Detta gjordes också igår mot HBK och jag tyckte det såg intressant ut, framför allt tyckte jag att Elias Hagens position gav flera positiva tendenser.

Även om Hagen har gjort ett mål och spelat fram till fyra och således är poängbäst i ett poängskralt blåvitt, har jag aldrig sett hans storhet i en såpass framskjuten position som den 10:a han spelat under sin inledande blåvita karriär. I Bodö/Glimt spelade han mer som en sittande 6:a som fördelade bollar mellan backlinje och mittfält med mer korta passningar som snarare bibehöll possession och bolltempo än något annat. Just nu, i Jens Askous nya blåvitt, kom Hagen djupare ner i uppspelen och kunde fördela boll mer likt hur han gjort tidigare i karriären, och i mitt tycke gör han sin bästa match sett över 90 minuter igår, utan att för den delen stämpla ut ett femplus-betyg.

Typexempel på uppspelen vi sökte flest gånger under matchen: Hagen(1) får bollen i en djup position till höger av Gustav Svensson (2). Adam Carlén (5) håller sin position som mittfältsankare medan Sebastian Eriksson (4) flyttar fram position mot de centrala anfallarna (6). Sebastian Hausner (3) ligger långt fram i banan för att skapa utrymme för Hagen här, som får god tid med bollen här. Skall sägas att HBK ligger väldigt centralt genom hela matchen defensivt och vill inte ha spelet centralt om man kan förhindra det. Bild: Discovery +
Hagen(1) kommer här till ett inläggsläge som jag såg flertalet gånger igår, och som jag även fått till mig att man tränat att komma till under hela säsongen egentligen. Sebastian Hausner (2) har breddat, tag fram bollen och sedan spelat tillbaka till Hagen. I och med Halmstads centrerade försvarsspel blir Hagen ofta fri här och kan på så sätt ”böja” in inlägget direkt från Hausners passning. Jag är personligen väldigt förtjust i denna typen av ”De Bruyne”-inlägg och ser ändå tanken bakom här. Vid inläggstillfället har IFK här samtliga tre anfallare i boxen och med en mer box-box mittfältare än Sebastian Eriksson kan vi komma mer ännu fler spelare i dessa tillfällen. Bild: Discovery +

Hagen hade överlägset flest mottagna passningar(76) jämfört med Carlén(27) och Sebastian Eriksson(30), så taktikten var tydlig både från IFK och HBKs sida. IFK då vi vill att Hagen skall ha bollen där för att kunna få tid med bollen och kunna skapa trianglar med spelarna runt sig för att komma runt. HBK för att om IFK ändå skall ha bollen, låt dem ha den ut mot kanten och så tar vi hand om de inlägg som kommer. Det blir intressant att se hur taktiken kommer fungera mot ett mer ”öppet” motstånd än det som Halmstad bjöd på igår, men jag kan absolut se både för och nackdelar med denna typen av spel.

Om jag får bestämma så skall Hagen ligga i denna delen av banan och fördela boll mer fritt. Det märktes också på hans kroppsspråk att han trivdes bättre, tycker jag, då han pekade mer hur han ville ha bollen och hur andra skulle springa och röra sig på ett helt annat sätt än det sett ut i tidigare matcher. Därmed inte sagt att allt var guld och gröna skogar. Hagen har en tendens att slå bort förhållandevis enkla passningar på ett ganska nonchalant sätt, till exempel. Bolltempot behöver också bli lite högre emellanåt och kanske fler ”farliga” passningar är att föredra istället för att hålla i bollen sekunder för länga och låta anfallet dö ut.

Här är ett exempel på när spelet går lite i stå med Hagen(1) vid rodret. HBK ligger bra med sin shape och låser av de farliga alternativen för oss. Norlin(2) visar men hålet är för litet för Hagen här. Hausner (3) ligger utanför bild men försvaret är med på den bollen. Berg (4) kunde kanske komma och möta här, men då Norlin redan tagit det löpet blir det lite för många kockar, så att säga. Även om Berg möter är också hålet ganska litet där. Man kan här klart anse att Hagen skall passa till Gustav Svensson bakom för att enkelt kunna byta kant till Sebastian Eriksson (5) som ligger väldigt brett och med hjälp av Oscar Wendt kan skapa ett två-mot-ett läge. Men det är alltid lätt att se från tv-n. Bild: Discovery +

Det finns såklart flera saker att förbättra och sådär vad gäller taktik och Hagens personliga bidrag till IFK Göteborg i detta läget. Vinst mot Varberg på måndag är ett måste, utan undantag. Men ska man se till hur vi spelade igår och hur strukturen är satt så är jag i alla fall ganska positiv mot hösten i dagsläget. Självklart vill jag ha in förstärkningar helst igår, men av allt att döma verkar detta vara på gång, kanske redan i skrivande stund? Jag är i alla fall positivt inställd på Hagens djupare position som en slags Xavi-figur i Jens Askous julgrans-taktik. Saknas bara resten av laget så kör vi!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier