Ingen har missat den usla inledningen blåvitt stått för i årets upplaga av Allsvenskan(och svenska cupen), med tränarbyte, halvstökiga träningsläger och en medial press som heter duga, minst sagt. Något som också stötts och blötts av alla och deras mamma, är att vi har förtvivlat svårt att göra mål, eller ens komma till klara målchanser. Något jag själv varit med och frågat på sociala medier. ”Hur ska vi göra mål?” liksom. Resultatet talar ju sitt tydliga språk: IFK har 0 gjorda mål efter tre omgångar, vilket inte hänt sedan sverige kristnades, mer eller mindre. Det är lätt att lägga 0 mål framåt vid laget och tränarnas fötter och hävda att det är uselt, kasst och bedrövligt, och det är klart man kan tycka det. Vad jag hoppas gå till botten med i denna texten är huruvida 0 mål framåt är ett resultat av otur, oskärpa eller okunskap, rent av. Kanske en blandning av alla tre? Kort sagt: är det rimligt att vi står på 0 mål, om man tar hänsyn till data?

All data är taget från Wyscout och kartorna är gjorda av mig i python. Så allt är inte snott!

Omgång 1 – IFK Värnamo (Hemma) 0-1

Premiären hemma mot Värnamo lovade gott, sett till första kvarten, tjugo minuterna sådär. Vi fick bett i pressen och stressade fram Värnamo till flera misstag i utsatta positioner i backlinjen. Vi har klara målchanser sett till xG med Marcus Berg(0.32), Sebastian Ohlsson(0.24) och Eman Markovic(0.16) som de största chanserna. Likt matcherna både innan den här och efter(mot Kalmar) är det kantspelet som är vägen till målchanser för oss, om man räknar bort fasta situationer. Den här matchen är också den av de tre inledande matcherna då vi faktiskt hittar Marcus Berg med boll i straffområdet flest gånger(6 gånger) på ett bra sätt. Snabb räkning av situationerna blir:

Omställningar: 3
Fast situation: 5
Inlägg: 3
Öppet spel: 2

Liten förklaring är kanske på sin plats. Med ”Omställningar” menar jag här situationer då vi vinner boll genom press, för att med några tillslag komma till avslut. ”Fast situation” låter självklar, men vill ändå poängtera att jag inkluderar hörnor, frisparkar samt inkast här. Inkasten är inte direkt kastade till avslutaren, utan snarare kast-tillbakaspel-inlägg/inspel till avslutare, men jag valde att inkludera den typen här ändå. ”Öppet spel” innebär avslut som kommer till genom ett eget bollinnehav under en längre period än ”Omställningar”. Spel från egen backlinje tex.

Avslutsdata:
Parentes: xG

Elias Hagen: 1 (0.05)
Eman Markovic: 1 (0.16)
Emil Salomonsson: 2 (0.05)
Gustav Svensson: 1 (0.01)
Hussein Carneil: 2 (0.09)
Marcus Berg: 2 (0.40)
Sebastian Ohlsson: 2 (0.32)
Suleiman Abdullahi: 2 (0.18)

xG-värde totalt: 1.25

Slutsats Värnamo: Här borde vi vunnit, sett till värdet på chanserna vi skapade. xG är ju ingen vedertagen sanning på något sätt, men sett till det ramverket som Wyscout har kom vi till bäst lägen här. Med tanke på programmet efter den här matchen tror jag spelare och tränare satte en högre press än mot ett förmodat topplag för att förhoppningsvis ”blitza” in ett mål i matcherns inledning. Nu avtog pressen efter ca 20 min, och kvaliteten på målchanserna gick ner till halvchanser. Här brann man för fort, helt enkelt. Något som också är påtagligt i den här matchen är antalet avslut i den gyllene zonen runt straffpukten, eller rakt framför mål. Något att ha med sig till de andra två matcherna. En annan grej är att våran främsta målgaranti, Marcus Berg, kommer till ok avslut i den här matchen.

Omgång 2 – Kalmar FF (Borta) 0-2

Kalmar borta brukar inte vara någon dans på rosor, så även denna gång. Vi kommer ändå ut med en hög press, något oväntat, och skapar också här våra bästa chanser. Här har vi dock svårare att komma till de ultimata avslutslägena utan får mest hävda oss genom hörnor och inlägg om vi vill komma till avslut innanför straffområdet. Även här mattas vi av när momentumet skiftar och Kalmar tillåts spela sig fram i lite mer maklig takt. Marcus Berg spelar nästan fram Eman Markovic till ett bra läge som inte syns här, vilket beror på att datan inte registrerar det som ett avslut. Ifall någon saknar den chansen på skottkartan.

Omställningar: 1
Fasta situationer: 2
Inlägg: 1
Öppet spel: 1

Adam Carlén: 2 (0.21)
Eman Markovic (0.02)
Johan Bångsbo (0.04)
Marcus Berg (0.12)

xG-värde totalt: 0.40

Slutsats Kalmar: Kalmar låter oss inte komma till några sylvassa lägen, och vi hamnar ofta ute på kanten där vi slår 30-talet inlägg för att komma till avslut. Detta är något som präglat oss under hela inledningen av säsongen. Det är en sak att komma till inlägg någon gång, men det känns som att vi väldigt sällan, för att inte säga aldrig, hotar genom mitten. Tengryd/Lundin har i flera intervjuer efterlyst detta, och det är något man kollar över och försöker hitta en lösning på. För någon typ av plan B är ett krav. Vi kommer inte långt med inlägg och ett och annat mål på fasta.

Omgång 3 – Malmö FF (Hemma) 0-1

Malmö vet, likt Kalmar, att våran farligaste spelare heter Marcus Berg. Han är heller inget hot i djupled för det mesta, så det är inte konstigt att Gustaf Norlin är den spelaren som får flest avslut i denna matchen. Även här fredar Malmö den farliga zonen i eget straffområde med den äran, och blåvtt har förtvivlat svårt att få till riktiga målchanser att tala om. Några längre bollar bakom Malmös backlinje hamnar hos Norlin i halvbra lägen, men avsluten blir ofta bara halvbra också. I övrigt är det på fasta situationer där vi hittar våra avslut och inget mer, mestadels. Gustaf Norlins höga xG-chans sker genom en styrning på ett Berg-inspel, men det kändes mer som en slump än något annat. I övrigt har Malmö full kontroll på matchen och är närmare 2, 3 och 4-0 än vi är en kvittering.

Fasta situationer: 3
Inlägg: 1
Öppet spel: 2

Elias Hagen: 1 (0.01)
Gustaf Norlin: 3 (0.50)
Linus Carlstrand (0.12)
Marcus Berg (0.15)

xG-värde totalt: 0.78

Slutsats Malmö: Precis som i de två tidigare matcherna är det hög press och aggressivitet som bär fram laget första 15 minuterna. Precis som i de tidigare matcherna kommer avsluten hyfsat tidigt, och det är ganska klart att den initiala planen är att försöka få in ett ledningsmål så fort som möjligt, oavsett vilka vi möter, egentligen. Malmö är dock, likt Kalmar, ganska lugna i att rida ut stormen och sen ta över taktpinnen när pendeln svänger. Detta är något jag noterat mot alla lag vi möter, att man nästan väntar på att vi ska tröttna och sedan ta över spelet.

Analys: När jag ser över alla tre matcherna, tycker jag kanske inte att det är jättekonstigt att vi inte gjort något mål. Evenutellt undantaget matchen mot Värnamo, men sett till de chanser vi skapar mot Kalmar och Malmö, eller halvchanser snarare, skrapar vi inte ihop till några större xG-siffror. Nu vet jag att det finns ett motstånd mot data och statistik inom fotbollen, och jag förstår det. Men xG kan ändå påvisa dels vilken typ av avslut det var, eller hur ”bra” avslutet var. Man kan använda värdet till att kolla på hur ofta laget tar sig till bra målchanser. Brighton under Graham Potter hade länge högt xG-värde sett till de relativt få målen de gjorde, men spelsättet var ju vägvinnande i hur man tog sig dit, åtminstone.

Med det sättet vi spelar på just nu, med hög press och hög aggressivitet, är det närmast förödande när det inte biter. För när pendeln väl svänger och momentum svänger till andra laget blir vi väldigt ofta straffade. I alla fall i matcher som mot Kalmar och Malmö, två lag som har ett väldigt satt sätt att spela sin anfallsfotboll på. Nu möter vi Djurgården borta, vilket inte är omöjligt såklart då de inte gått som tåget här nu i början heller, men det kommer bli en väldigt svår match där vi antagligen kommer få anpassa oss efter hur de spelar mer än tvärtom. Matchen efter det är mot Norrköping hemma och ja, som man hört i poddar och läst i artiklar: det är inte omöjligt att vi kommer stå på noll poäng efter dessa två kommande matcher också. Men jag tror ändå vi kommer få gjort en mål eller två, och då kan mycket hända. Mål förändrar matcher, som det heter, men jag tror också det kan förändra hur ett lag mår och kan släppa lös vissa fördämningar.

Vi kan dock inte leva på inlägg och hög press och vara nöjda där. Förr eller senare måste vi hitta sätt att hota mer centralt och i pocket-ytan om vi vill ta oss upp i tabellen. Men det är jag säker på att man tränar på uppe på kamratgården. I matchen mot Malmö valde man att flytta upp Elias Hagen ett snäpp till centralt offensivt mittfält, för att man ville få fast bollen mer centralt och ha en mer bolltrillande spelare högre upp bredvid Berg istället för mer löpande djupledshot som Norlin. Det är friskt vågat, men det föll tyvärr inte väl ut då Hagen var relativt osynlig matchen igenom. När Hussein Carneil är tillbaka från sin skada/formdipp kan det bli så att han går in där, som var tanken under försäsongen.

Så, till slut: är det konstigt att vi inte gjort något mål? Nej, jag tycker inte det. Själva målen är inte problemet, det är hur vi skall ta oss dit. Få rätt spelare till rätt lägen, så kommer målen, det är jag säker på. Nu är det Djurgården nästa. Kör vi!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

6 days ago

BaraBen.com
Mål från @its_s.abdullahi20! Snart tillbaks i matchtruppen @ifkgoteborg? #ifkgbg ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier