Äntligen har seriespelet dragit igång i denna högkvalitativa division 1-serie och med över 1000 på läktaren och fantastiskt väder var förutsättningarna optimala. I min inför match-text om denna premiär hade jag tippat på en 5-3-2-elva, och det var precis denna vi fick se från start, så när som på målvaktsvalet som blev annorlunda än den gissning jag gjorde i den texten. Tidigare under försäsongen verkade det på tränare Peter Svanström som om att laget kommer utgå från någon variant av 4-3-3, men att man också är ”ruskigt bra på den där trebackslinjen”, enligt honom själv. Under de sista matcherna under försäsongen valde man den senare inriktningen och fortsatte alltså med detta under premiäreftermiddagen.

Säsongen började med tuffast möjliga motstånd direkt när Malmö FF, ett lag som värvat spelare från en betydligt högre hylla under försäsongen och har en trupp med äldre och mer erfarna spelare, gästade. Under inledningen av matchen gör dock blåvitt nästan allt rätt och tar ledningen helt välförtjänt. När Malmö sedan drar igång presspelet visar man skillnaden och vinner denna premiär genom att utnyttja några speltekniska punkter. Häng med när jag går igenom några av dessa.

Hur formationen ser ut, och hur presspelet fungerar i matchinledningen

Vi börjar med den blåvita formationen gällande hur man valt att ställa upp utgångspositionerna i presspelet och byggnadsspelet. Man utgår i en variant av 5-3-2 som kanske är bättre att kalla en 5-1-2-2 uppställning. Med tre mittbackar Ashley Hellström, Malva Larsson och Nathalie Andersson, sedan Felicia Holmberg och Alicia Hellström som höger resp. vänster wingback, Mimmi Bauréus som sexa och Thilda Gianello och Isabella Svanström som höga åttor. Ida Kjellman och Filippa Hopkins nior.

Malmö spelade i en variant på 4-3-3 enligt ovan och på mittfältet kunde det således bli en intressant 3v3-kamp om vem som skulle kontrollera de centrala uppspelsvägarna enligt bild ovan.

Peter Svanström har inför säsongen berättat om att laget vill arbeta med att försöka pressa högt och med direkt återerövring med markeringsinslag. Med den kvaliteten på spelarna Malmö har förväntade jag mig att de skulle vilja föra spelet och att blåvitt skulle sticka upp i pressen. Det var ungefär så matchen också inleddes. Malmö försöker starta uppspel via sin sexa för att sedan kryssa sig uppåt via ytterback och åtta. Men de har svårt med detta inledningsvis till följd av hur blåvitt markerar. Nedan ser vi en typisk blåvit pressaktion i första halvlek. Niorna Hopkins och Kjellman pressar högt, Malmö vill bygga med sin sexa men där kliver Isabella Svanström in i markeringen.

Bild: GP

Det fanns olika alternativ för Malmö att svara på detta: slå långt (inte lyckosamt), eller försöka gå ut på ytterback eller kliva med mittback för att sedan komma in centralt till sin åtta. När Malmö gör det sistnämnda var blåvitt med på detta i flera lägen i matchinledningen. När Malmö vill hitta in centralt till en mittfältare som droppar lite och hämtar boll läser blåvitt detta bra, faller av och bildar ett numerärt övertag mot bollhållare.

Nedan sker detta då man i närheten av bollhållare skapat sig ett starkt läge att pressa. Ida Kjellman följer sin mittback, tvingar henne att ta ett beslut, blåvitts åttor och sexa är med och står rätt.

Bild: GP

Man lyckas vinna bollen och kan ställa om högt. Härifrån ligger man också i ett bra offensivt läge att ställa om.

Bild: GP

Ett liknande läge ser vi här, när det istället är höger WB Felicia Holmberg som antar rollen att pressa snabbt mot bollhållare och forcerar fram ett beslut hos Malmöbacken. Thilda Gianello uppfattar att Malmöbacken vill spela det närmaste alternativet så hon håller sin markering och följer sin spelare.

Bild: GP

Hon tar senare sig loss och vinner bollen och blåvitt ställer om.

Med hjälp av väl utfört markeringsspel i kombination med en bra press mot bollhållare lyckas blåvitt alltså mycket bra i sin press i inledningen av matchen. Jag förmodar att detta var en del av tränare Svanströms matchplan och att det var precis så man ville börja matchen. Malmö upplevs då absolut inte som så dominanta då man inte får till sina uppspel. Från de blåvita omställningarna skapas vissa chanser medan några möjligheter slås bort. I matchinledningen får presspelet med beröm godkänt, men som vi ska se hade man svårare i andra halvlek och saker och ting öppnades upp. Mer om det nedan.

Finns indikationer på smarta varianter i byggnadsspelet, men slutprodukten saknas

Tittar vi på det blåvita spelet ur offensiv synvinkel fanns det saker som såg oerhört intressanta ut, men där slutprodukten saknades, framförallt i övergångsfasen till avslutsläget. Tittar vi på uppspelen noterar vi några intressanta kombinationsvarianter, framförallt för att få loss en mittfältare på yta och att komma vidare därifrån. Detta kan man göra på flera sätt, och ett exempel är på hur Filippa Hopkins faller och hjälper till i byggnaden genom att möta sina mittfältare.

Hopkins, längst ner till höger i bild, tenderar att gärna lägga sig mer till höger och falla för att hjälpa till. Nedan ser vi en situation där inbytte höger WB Filippa Andersson vunnit boll efter inkast. Andersson spelar sin närmaste åtta som klivit från sin markering.

Bild: GP

Man spelar vidare på Hopkins som har oceaner av yta framför sig, och kan enkelt spela in på åttan som ligger mer till vänster i plan ur blåvitts anfallsriktning sett, enligt bild nedan.

Bild: GP

När man bildar en triangel genom att ha en av åttorna/sexa lite lägre, en WB och en droppande forward och sedan kan komma ut på öppen yta i mittfältet kan man slå ut en lagdel och anfalla rättvända, har man potential att enkelt kunna ta sig in i farliga centrala ytor med fart. Tyvärr slutar just detta läge ovan med att bollen från den mittfältare som får passningen från Hopkins blir för lång, och det är lite av detta jag syftar på när jag menar att slutprodukten inte alltid finns där än. Med lite träning kommer detta dock sitta på plats. Man får tänka på att detta var seriepremiär. En gång där det slutprodukten blev bästa möjliga var i situationen som ledde fram till ledningsmålet.

Situationen inleds med att Alicia Hellström löser en situation på kanten mycket skickligt. När Mimmi Bauréus ligger nära Hellström med sin markering ligger Malmö i en 3v2-överbelastning på blåvitts vänsterkant. Här går Malmö bort sig från sin markering som man annars så gärna ville hålla fast vid och tappar Thilda Gianello helt i vänster bildkant.

Bild: GP

Gianello tar emot bollen på öppen yta och fördelar enkelt vidare till Filippa Hopkins och på så sätt har man enkelt spelat förbi Malmös mittfältslinje.

Bild: GP

Hopkins får yta att fördela vidare på och hittar Isabella Svanström som stänker dit 1-0. Det jag tar med mig är hur man genom att lösa situationer på kanten, antingen individuellt i situationen som ledde fram till målet eller genom en kombinationsvariant enligt ovan, och med en bra uppfattningsförmåga tar sig ifrån markering kan spela förbi ett lags linjer och anfalla rättvända. Här kommer man ha mycket att vinna framgent.

Malmö börjar sedan pressa och lösa pressen själva och gör livet surt för oss

I andra halvan av första halvlek kommer Malmö igång på riktigt och börjar spela förbi vår press och lösa saker i sina uppspel. Man lyckas kommer förbi vår WB och kommer ut på sin ytter och lyckas tillslut aktivera sin djupa sexa och kan börja styra därifrån. När man gör detta skapas ytor för dem att spela på som gjorde det lättare för dem att kontrollera matchen. Till viss del kunde Malmös omställningar bero på våra egna bolltapp som gjorde det lite enkelt för dem att ställa om.

Nedan blir tappar blåvitt bollen efter en misslyckad passning. Malmö droppar med sin ytterforward (#6) och får ta emot en passning och kommer loss med gott om yta att vända upp på.

Bild: GP

Vi ser Malmö komma loss i liknande situationer som nedan ett flertal gånger i matchen, när man nedan kommer loss med två rättvända mittfältare med yta framför sig, som i vänster bildkant.

Bild: GP

Detta kunde göra mig obekväm på läktaren: lite för enkla möjligheter till centrala uppspelsvarianter när de tillslut kommer loss från vår press. Detta kunde dels bero på Malmös individuella kvalitet, fysik och tempo men även på vissa egna misstag.

Ytterligare bidragande faktorer till att de tar över matchbilden:

Malmö ser till att pressa bort vår användning av sexan Bauréus, men som vi kan se i Malmös defenisva shape enligt bilden högst upp i denna text har Malmö enkelt att gå i press 2v1 mot henne. Då blir det betydligt svårare att nå uppspelen framåt då man måste börja leta mer, vilket tar tid. Tid som vi inte har när övrigt Malmölag går i press. De ställer tre i pressen högt på våra mittbackar, och det är när de börjar pressa högt som vi inledningsvis gjorde som vi också får svårt att starta uppspelen.

Att fasta situationer och hörnor kan ha en sådan betydelse på denna nivå är kanske förvånande för vissa: i herrfotboll resulterar just hörnor mycket sällan (jag skrev själv en text i ämnet i somras där jag gick igenom en del hörnstatistik). Detta visar på att det inte går att jämföra alla delar i herr- och damfotboll och fotboll på olika nivåer på samma sätt, och detta är alltså något man får ha i beaktningen när man analyserar fotboll på olika nivåer. Exempelvis är avslutsläget och skott utifrån en annan sådan punkt där det finns skillnader. Just idag var fasta situationer avgörande, och det ska bli intressant att se hur just detta fortsätter att bete sig under seriens gång.

Härnäst väntar Jönköpingslaget Mariebo på bortaplan nästa söndag, ett lag som lär bjuda på lite lättare motstånd än MFF. Mariebo klarade sig kvar på en livlina efter att man förlorat kvalet nedåt i fjol men fått plats i ettan ändå efter att Häcken tagit Bergdalens plats i elitettan. Till sist vill jag påminna om att till nästa hemmamatch mot Halmia 22 april gäller fri entré, så kom och stötta även då till vår första hemmaseger för i år!

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier