Tidigare matcher
Djurgården 2 : 1 IFK Norrköping
Mjällby 1 : 0 Djurgården
Djurgården 3 : 1 Degerfors

Statistik
Målsnitt: 1.67 (1.67)
Insläppta mål/match: 1 (0.33)
xG: 1.62 (1.52)*
xGA: 1.43 (1.18)*
Passningar/snitt: 483 (294)
Passningar inom motståndarlaget/match: 363 (481)
Mest använda formation: 4-3-3
(Siffrorna inom parentes är IFKs motsvarande siffror)
* xG(Expected goals) = Förväntat antal mål baserat på kvaliteten av chanser man skapat.
*xGA(Expected goals against) = Förväntat antal mål man förväntas släppa in baserat på kvaliteten av chanser skapade emot sig.

Passnings/anfallsstil
Djurgården är ett lag som gillar att ha bollen och snabbt komma till anfallsposition. Även om man helst vill hålla bollen efter marken och spela sig fram genom Rasmus Schüller eller Magnus Eriksson, är man inte alls emot att skicka långt på central anfallare, Viktor Edvardsen för det mesta, för att kunna vinna duellspelet och flytta fram positionerna där efter. Ser man på vanligaste passnings-länk via wyscout sett över de tre inledande matcherna är länken målvakt–>Edvardsen den vanligaste. Man vill gärna använda Edvardsens styrka och löpvilja för att skapa tryck framåt. När DIF väl lägger bollen kort efter backen sker uppspelen vanligtvis via Hjalmar Ekdal, som är trygg och skicklig med bollen. Rasmus Schüller ligger oftast som pivot-alternativ i den centrala mittfältstrean, även om Magnus Eriksson också gärna droppar ner och bidrar. Med mittbackarna förhållandevis brett isär kan man flytta upp ytterbackarna i avancerade positioner längre fram i banan, och man överlappar gärna med ytterforwards, som kan gå på utsidan, men helst gillar att skära in med bollen från kanten och skapa överlappningar.

Exempel på hur Djurgården vill spela från backlinjen. Jesper Löfgren(1) med bollen vill ha kort alternativ centralt. Här finns både Magnus Eriksson(2) och Rasmus Schüller(3) att tillgå. Även Hjalmar Ekdal(4) finns redo för att ev söka sig till vänster där Leo Cornic(5) befinner sig. Foto: Discovery+
Exempel på hur man vill spela långt. Målvakten Videll-Zetterström slår bollen mot Viktor Edvardsen(1). Här han han flera alternativ att söka: Rasmus Schüller(2), Hampus Findell(3), Magnus Eriksson(4), Joel Asoro(5) och Sead Haksabanovic(6). DÅ Norrköping precis avslutat ett anfall är man något framtungt och samtliga av Djurgårdens tre centrala mittfältare har stora ytor att röra sig på. Det går snabbt, något att se upp med! Foto: Discovery+

Försvarsspel – press
Man försöker hålla ett högt tempo i pressen, för att vinna bollen högt i en typ av gegenpress. Även om man inte vinner boll högt upp speciellt ofta är resultatet ofta att motståndaren tvingas slå en längre boll på chans eller farlig passning på felvänd gubbe då man kan vinna bollen där. De flesta bollerövringar sker på egen planhalva, och är det inte Hjalmar Ekdal som vinner i backlinjen är det oftast Hampus Findell på centralt mittfält som är bollvinnaren. Hampus Findell är en spelare att se upp med i stort, för övrigt. Mycket fokus hamnar naturligt på bolltransportörer som Magnus Eriksson och Rasmus Schüller, men Findells löpvilja och offermentalitet är guld värt för DIF.

Offensiva hörnor
Magnus Eriksson är första hörnläggare, mer eller mindre i ensamt majestät, även om Sead Haksabanovic vikarierat emellanåt. I matchen mot Norrköping slogs hörnorna oftast mot bortre ytan där någon, oftast mittback eller Viktor Edvardsen, skulle nicka ner bollen framför mål. Även om man oftast packar merparten av spelarna mot främre så kommer sällan bollen dit i första läget, baserat på förra matchen. Något som också är anmärkningsvärt är att man ofta har två spelare som står på skottytan:

Här står Magnus Eriksson(1) och Hampus Findell(2) i skottytan vid ev andraboll vid offensiv hörna. Relativt omarkerade också. Något att ta fasta på! Foto: Discovery+

Spelare att se upp med
Viktor Edvardsen – Har anpassat sig bra till Djurgårdens sätt att spela, tycker jag. Han verkar trivas som spets, och han är både farlig som uppspelspunkt med duellspelet som med djupledshotet. Med tanke på hans historia i blåvitt kan man ju ta gift på att han är taggad till tänderna.

Hampus Findell – Om Magnus Eriksson är spelfördelare och Rasmus Schüller ett bollplank, då är Hampus Findell motorn som driver DIFs mittfält. Var ruskig i matchen mot Norrköping och hans löpningar i djupled bakom en mötande Viktor Edvardsen ställde många frågor i Peking-försvaret.

Hjalmar Ekdal – Den elegante mittbacken gillar att spela bollen efter backen och driva upp bollen från försvaret som en annan Alessandro Nesta. Kan man stänga passningsvägarna och Marcus Berg-pressa Ekdal tror jag mycket kan bli vunnet. Stort hot på fasta.

Förslag på angrepp:
Djurgården gillar att spela offensivt och ligger gärna högt med sin backlinje. Med fartspelare som Hosam Aiesh, Gustaf Norlin och Oscar Vilhelmsson kommer det finnas ytor att springa på bakom den backlinjen. Med smarta passningar från backlinjen på mötande Marcus Berg och/eller Tobias Sana, gäller det att snabbt hitta ytan bakom. Detta tyder antagligen på att IFK mest får fokusera på omställningsspel, men det passar oss. Djurgården är också lite darriga vid fasta situationer, så där gäller det att vi är taggade. Har vi en ny hörnvariant på lager, månne?

Alla bildrättigheter tillhör wyscout.

BaraBen-podden
Facebook

3 weeks ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier