Blåvitt flyger sedan några omgångar fram och har för första gången på länge vunnit tre matcher i rad. Fler än tre matcher har man inte vunnit i rad sedan 2015. För lite perspektiv: Hammarby blev uppflyttade inför den säsongen, Åtvidaberg påbörjade sitt ras genom att skrapa ihop ett poängsnitt om 0.5, Örebro kom givetvis nia och Emir Kujovic gjorde 21 mål den säsongen. Jag kontaktade Johannes Klenell och Gson för att be dem svara på några frågor om sitt Degerfors inför kvällens drabbning.

Ja, jag vet, det här är en supporterblogg om IFK Göteborg och här ställer jag frågor kring hur Degerfors ska bete sig för att slå Blåvitt. Det kanske är anmärkningsvärt. Därför tog jag kontakt med mina kollegor från BaraBenPodden, Christian Olsson och Antonijo Matanovic för att balansera upp det hela en aning. De var otroligt glada att bli tillfrågade och svarade glatt på mina frågor.

Först ut Johannes Klenell.

Säsongen har varit lite upp och ner. Hur sammanfattar du Degerfors IF:s säsong så här långt?

– Det har såklart varit en fruktansvärd resa. Jag är ganska van vid motgång, men Superettan har bitvis känts som en trygg hamn under säsongen. Å andra sidan har jag aldrig sett Degerfors prestera så bra fotboll som i år, vilket bara pajat nerverna ännu mer. Vetskapen om att vi faktiskt kunnat slå alla lag, för att sedan få storstryk i omgång efter omgång har gjort underverk för ödmjukheten. Jag är alltså rätt nöjd med säsongen.

Hur ska Degerfors slå ett formtoppat Blåvitt i kväll?

– Nu megajinxar jag. Men vi har ju en tendens att faktiskt slå formtoppade storlag. Jag undrar nästan om det inte varit värre för oss att möta blåvitt för tre omgångar sedan så sett. Receptet nu är att defensiven sliter ordentligt i 90 minuter, att man inte blir övermodiga och underskattar motståndet, att Carlén väcker älgen inom sig. Då brukar Edvardsen göra sin grej.

Vad har varit era styrkor respektive svagheter i år?

– Vår stora styrka heter ju i ärlighetens namn Viktor Edvardsen. Vårt offensiva spel har ju sett väldigt bra ut överlag och där har Djudjic, Bertilsson och Saidi visat att de också är målfarliga. Defensivt har vi haft det rörigare och spelat ganska naivt. Det jag svurit mest över under säsongen har nog varit presspelet. Men senaste matcherna har vi börjat få ihop det och börjat spela aggressivare.

Hur reagerade du när Sargon lämnade Blåvitt? Hur reagerade du när han kom tillbaka? Och, vad har hänt med honom?

– Sargon är en oerhört omtyckt spelare i Degerfors. Han vräkte in mål under sin tid hos oss i superettan. Ärligt talat tror jag alla var glada för hans skull när han gick till Blåvitt. Och han var väldigt välkommen tillbaks. Sen spelade Saidi välförtjänt in sig i startelvan och knep den platsen. Men det finns ingen lagdel i Degerfors med så hård konkurrens som just anfallet. Vilket såklart är jättebra, men tyvärr har det resulterat i att Sargon fått nöta bänk.

Hur ser Gson på Degerfors säsong?

– Degerfors säsong har faktiskt vart bättre än väntat för mig, jag sa innan säsongen till många av mina vänner att om de lyckades undvika nedflyttning så skulle en kvalplats vara en stor bedrift av laget. De startade ungefär som jag väntat mig men sedan vaknade Eddie.

Gson fortsätter:

– Är så ofantligt roligt att se hur han och hela Degerfors har kört sitt spel hela säsongen och är med och krigar om att hålla sig kvar fortfarande. Alltid extra roligt att se utvecklingen på Edvardsen då han efter åren i Karlstad blivit en av mina närmsta vänner.

Samtliga paneldeltagare får frågan om Sargon och det verkar som att Degerforsarna har en något positivare inställning till honom än mina Blåvita vänner, som har nära till ”ingen kommentar” på frågan om Sargon. Så här säger Gson om Sargon Abraham:

– När Sargon lämnade Degerfors för Blåvitt trodde jag att han skulle lyckas där men visade dessvärre att inte hålla för allsvenskan. Nör han lämnade IFK för Degerfors var jag försiktigt positiv. Dessvärre så verkar det återigen som att han inte håller för allsvenskan, en fruktansvärt bra superettanspelare men jag tror att förmågan stannar där tyvärr. Han krigar nog på ordentligt men avsaknaden av speltid och självförtroende de senaste säsongerna sätter givetvis sina spår. Kanske skulle en sejour i supperettan vara gott för honom för att ”komma på fötter igen”.

Nu vänder vi på perspektivet och släpper fram Olsson och Matanovic.

Hur ser du på Blåvitts säsong?

– Svårt att säga ännu. Just nu är allt skit, men om vi slutar på en niondeplats och håller i den här goda formen så är det väl ändå ett par myrsteg fram sen förra säsongen, säger Olsson.

– Flopp och rörigt, säger Matanovic.

Han fortsätter:

– Bristen på röd tråd lyser igenom men börjar kanske landa nu allteftersom. Mindre avgå och mer kontinuitet, tack!

Så, hur slår vi Degerfors?

– Aggressivt och hög press, säger Matanovic.

Olsson fyller i:

– Genom att hålla tätt första 20, hög press och bara släppa loss Vilhelmsson.

Sargon då, vad hände där?

– Han var inte bättre, menar Matanovic.

– Superettan var hans nivå, säger Olsson.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier