Det är synd att vi inte möter ett håglöst HBK varje vecka för då kanske vi inte hade blivit synade i match efter match vad det gäller både vår individuella och kollektiva skicklighet, vad det gäller vårt bolltempo, vårt samspel, vårt försvarsspel, ja egentligen allt på plan som motståndarna lyckas peta hål i bara de skruvar upp nivån något och gör vad som förväntas av ett någorlunda skickligt allsvenskt lag.

Jag vill egentligen inte skriva det men Oscar Wendt har varit under all kritik sedan han kom hem igen och då pratar jag inte främst om de uppenbara individuella misstagen som har givit motståndarna både straffar och mål utan egentligen hela hans närvaro på plan. Han hänger inte med i motståndarnas tempo utan ses som ett skadeskjutet djur vars svagheter man kan och bör utnyttja. Motståndarna väljer medvetet att sätta press och tryck på vår vänsterkant då de identifierat att det är där som de kan ställa till med mest oreda. Snabba och bollskickliga spelare får direkt ett övertag på Wendt som inte alls ser ut som den spelaren som för inte alltför längesedan gjorde bra ifrån sig både i Bundesliga och Champions League. Vad fan har hänt egentligen? Jag ska villigt erkänna att jag inte sett speciellt mycket av Wendt i Borussia Mönchengladbach men hade han presterat där som han gör här är jag övertygad om att han inte hade kommit i närheten av vare sig en startplats eller bänkplats, det hade varit läktaren i match efter match och förnyade kontrakt hade det inte varit tal om överhuvudtaget…

När man ser bra lag spela boll kommer det löpningar från flera spelare samtidigt för att dra isär, skapa motrörelser, öppna upp ytor, erbjuda passningsmöjligheter och så vidare och så vidare. Man kan se löpningar och rörelser som tas inte bara för att ge bollhållaren alternativ utan för att ge nästa bollhållare alternativ, det finns ett mönster, en tanke. Man tar sig ur pressade situationer och skapar chanser genom att ständigt erbjuda olika alternativ och utvägar. När man ser Blåvitt spela boll får man allt som oftast vara glad om en spelare rör sig för att öppna upp för bollhållaren, snarare är det så att bollen spelas till närmsta spelare och att närmsta spelare är stillastående och gärna med ryggen mot motståndarens mål och att den spelaren därefter bara kan lägga tillbaks bollen till nästa stillastående spelare som därefter har lika få alternativ om inte färre än föregående spelare. Det går långsamt, motståndarna kan komma närmre i pressen eller lägga sig rätt i positionerna och det blir bara svårare och svårare för Blåvitt att göra något vettigt med bollen.

Erlingmark kom in i halvtid och visade någon sorts nivå och Vilhelmsson gjorde avtryck på sitt korta inhopp, när det ser ut som det gör med uselt spel och underpresterande spelare i var och varannan match är det dags att bänka gamlingarna som inte presterar och satsa på det yngre gardet som fortfarande kan utvecklas och bli bättre. Att vi vågar bänka spelare som inte presterar oavsett hur mycket erfarenhet de har eller vad deras namn är, jag ser hellre unga, hungriga och talangfulla spelare få chansen än spelare som närmar sig pensionen när spelet hackar som det bevisligen gör. Presterar man, som exempelvis Berg allt som oftast gör, då ska man såklart spela men om man inte bidrar till att höja kvaliteten då vinner ingen på att vi har ett gäng trötta 30+gubbar på plan.

Allt är kanske inte helt kolsvart, eller så är det det men jag försöker bara lyfta upp mig själv något, då vi trots allt gör ett riktigt snyggt mål där Sana slår ett perfekt avvägt inlägg på en, i straffområdet, inrusande Thern som, kanske något överraskande, knoppar in bollen i mål. Under den perioden var vi faktiskt också på väg att äta oss in i matchen men på grund av en dåligt slagen hörna, ett AIK som högg blixtsnabbt och en Wendt som agerade helt oförsvarligt var det helt plötsligt 3-1 och god natt.

Matchens bubblare: Jag var högst tveksam till Stahre när det spekulerades om att Rolle skulle sparkas, jag blev inte speciellt upplyft när han presenterades och han har inte övertygat mig under tiden han har varit ansvarig. Det kändes då och det känns nu som en jävligt trött värvning. Han får gärna överbevisa mig framöver men det känns frustrerande att ha en AIK:are vid rodret som egentligen inte har presterat något nämnvärt på över ett decennium…

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier