Den allsvenska premiären är i skrivande stund bara ett dygn bort men hur kommer säsongen egentligen att sluta? BaraBen hörde av sig till fem Blåvita legendarer i form av Niclas Alexandersson, Håkan Mild, Pontus Farnerud, Fredrik Risp och Thomas Ravelli som alla har tittat i den allsvenska spåkulan för BaraBens räkning. Dessutom har BaraBen-profilerna Dan Ahlman, Jonnie Ludwigs, Erik Nilson, Magnus Thorn och Antonijo Matanovic gnuggat geniknölarna för att leverera sina allsvenska förutsägelser.

Om vi börjar med det viktigaste; jag hoppas givetvis att Blåvitt placerar sig högre än 11:a och har gärna fel i mitt tips här. Det känns konstigt att tippa sitt lag på undre halvan. Samtidigt är man lite rädd att det faktiskt skulle kunna bli ännu värre med tanke på fjolårssäsongen och hur årets trupp ser ut jämfört med förra årets. Jag tror att starten kommer bli extremt viktig för att säsongen ska gå i dur.

Om vi tittar på toppen tycker jag att MFF ska bära favoritskapet. Det känns som man har den bästa truppen. Har satt Häcken 2:a på liknande grund. Tycker att Hisingsklubben utifrån spelarmaterial ofta underpresterat i Allsvenskan tidigare. I år finns inga ursäkter för att inte utmana om guldet. Norrköping har gjort mycket rätt under flera år och kan smyga med utan press på sig. Stockholmsklubbarna är stabila. Helsingborg borde klara sig hyfsat med sin rutinerade stomme med Granqvist i spetsen. Är lite osäker på om Sundsvall och Östersund kan bygga vidare på sin framgång. Har en känsla av att åtminstone en av de klubbarna kommer dala i år. Botten är svår att tippa. Känns inte som att det likt i fjol kommer finnas några strykpojkar som halkar efter direkt. Mitt hallandshjärta tippar/hoppas att Falkenberg klarar kontraktet.

Senaste gången jag tippade allsvenskan var på BaraBen, året var 2007 och jag inledde min text med följande mening ”IFK:s unga garde kommer göra succé vilket slutar med guldpytt på Kamratgården.” och vi alla vet ju hur det gick då. Jag tror och hoppas att IFK Göteborg kommer överraska även i år. Jag må vara naiv då egentligen ingenting talar för Blåvitt i år, ekonomin är katastrof, vi hade en urusel säsong 2018 och enligt experterna är truppen svagare i år, vi har en tränare med minimal erfarenhet från den högsta nivån och ingenting under försäsongen har egentligen talat för en förbättring i år men det är då, det är då IFK Göteborg reser sig, knyter näven i fickan och bara levererar. Ett par av våra unga killar får en utveckling vi bara vågat drömma om, Anestis visar sig vara den gigant vi alla hoppats på och Toko gör det jobbigt för varenda offensiv spelare Blåvitt ställs emot. Det räcker inte till guld men väl en imponerande fjärdeplats, publiken vallfärdar till Gamla Ullevi, sponsorerna sluter upp, vi gör ytterligare ett ekonomiskt plusresultat och inför 2020 kryddar vi vår spännande trupp med ett par riktiga stjärnsmällar! Hur går det för resten av lagen då? Norrköping vinner, AFC och Sirius åker ur och däremellan placerar sig resten av gängen…   

Malmö har spelare där standarden är att vinna vilket jag tror kommer vara avgörande i årets allsvenska, tycker inte att något lag sticker ut och är inte överdrivet imponerad av det jag sett hittills. För många lag går det väldigt långsamt och de flesta lag saknar snabbhet, passningarna går för mycket i sidled och spelet i djupled är svagt. Häcken är solida centralt och kanske har de flest alternativ framåt därför tror jag att de blir tvåa. AIK ser väldigt tunga och trubbiga ut men kommer som vanligt bli svåra att slå. Mitten av tabellen tror jag blir jämn. Vilka lag som åker ur tror jag står mellan de fem längst ner i tabellen i mitt tips, Göteborg behöver en bra start och få medgång annars kan det bli tufft då både tränare och laget saknar erfarenhet.

Det är med sorg i hjärtat jag satt denna sluttabell. I den bästa utav världar skulle Blåvitt fått förstaplatsen och Malmö åkt ur men verkligheten ser annorlunda ut så här kommer sluttabellen. AIK tar hem Guldet i år igen och detta före Malmö som inte kommer lyckas ta Guldet så länge Rieks är i truppen då jag tror på Karma. Årets Raket är Helsingborg som kommer utmana om Europacupplatserna redan år ett i comebacken från Superettan. Blåvitt, Kalmar, Östersund, Sundsvall, AFC och Sirius slåss om att slippa kvalplatserna medans Falkenberg blir hjälplöst sist.

Det känns som att fyra lag, med bra ekonomi, har bättre trupper än övriga. Hammarby och Djurgården skulle kunna vara med där men jag tycker inte deras lag/trupper är lika bra. Trots bra ekonomi så anser jag att de inte är tillräckligt bra för topp fyra. Jag tror att Hammarby, trots många värvningar, får en del problem med lagbygget. Tror dock på GIF Sundsvall som fått behålla sitt lag/trupp i princip intakt med bra tränare/ledare och många fina fotbollsspelare. Det känns egentligen som att mellan plats 5-12/13/14 kan det sluta hur som helst. Tyvärr tror jag Blåvitt får det tufft om man tittar på truppen, nyförvärv/spelarförluster och tränings-/svenska cupenmatcherna men tror och hoppas såklart att man undviker kval.

Peking tar revansch för fjolåret och vinner ett tätt titelrace mot MFF. AIK får det svårare. AFC överraskar stort. Blåvitt får den mardrömssäsongen vi har fruktat men slipper kval precis. ÖSK faller igenom totalt tillsammans med Sirius.

Malmö och AIK har Allsvenskans i särklass bästa och bredaste trupper. Dessutom har lagen de ekonomiska musklerna att värva in precis vad de vill. Tippar MFF som slutsegrare då de har visat klass under många år nu och vet vad som krävs. Revanschsugna efter att ha missat guldet ifjol. Men kommer bli ett tajt race med AIK. Norrköping kommer smyga med där uppe men kommer inte hålla hela vägen.

Hammarby och DIF kan båda potentiellt vara med och slåss om medaljer då de varit där och nosat tidigare och börjat etablera sig i toppskiktet. Båda klubbar har jobbat systematiskt under ett par år nu med att stärka sina trupper och har gjort många lyckade spelaraffärer som både stärkt laget samt klubbkassan. Elfsborg, Östersund och Helsingborg är med strax under och gör upp om mittenplaceringar. Årets överraskning blir Sirius. Trots tränartapp så har man haft kontinuitet i spelartruppen över tid vilket givit resultat och stärkt tron på vad man ska göra.

IFK Göteborg då? Hjärtat vill tippa klubben högre i tabellen men hjärnan är mer realistisk. Extremt obalanserad trupp och passivitet på marknaden gör att man får ytterligare ett tufft år. Sviktande försäsongsform stärker den tesen. Saknar ledargestalter som kan bära laget. Kommer bli tungt för Sebastian Eriksson att själv ta detta ansvar. Avsaknaden av Hysén och Salomonsson kommer bli märkbar. Hoppas jag har fel och håller tummarna att de unga tar kliv under säsongen.

AFC Eskilstuna och Falkenberg kommer få det tufft i årets allsvenska. Finns en enorm bredd i årets allsvenska vilket talar emot dessa två lag. AFC imponerar i och för sig i Svenska Cupen men tror ändå att de inte kommer hålla en hel allsvensk säsong. Tidig formtopp. Dock ett varningens finger för Falkenberg som med små resurser vet vad som krävs för att hålla sig kvar. Så de skulle kunna ställa till det för en hel del lag i årets allsvenska.

Jag tror att det blir fyra lag som gör upp om guldet i år. Jag hoppas inte på något av lagen, och jag har gärna fel i mitt tips, om vi slipper någon av mina tänkta topp fyra som segrare. Malmö och AIK får mer än gärna misslyckas. Men faktum kvarstår, de här fyra lagen spelar i en egen division i årets Allsvenska. Allt annat vore en skräll som jag ser på det hela. I mittens rike tror jag att Stockholmslagen Djurgården och Hammarby kommer att tampas om platserna bakom toppskiktet, men med Helsingborg och GIF Sundsvall flåsandes i nacken. När det gäller Kalmar, Östersund, Sirius och Örebro så tror jag lagen kommer att överraska någon match här och där, men som helhet räcker de inte till för mittenriket. Östersund hoppas man dessutom allt ont, och de får gärna spräcka mitt tips. Eller så tvångsnedflyttas de när härvan nystats upp, vilket skulle vara en välgärning för svensk fotboll. Vad har vi kvar då? Falkenberg, IFK Göteborg, AFC och Elfsborg. Eftersom IFK Göteborg är det enda lag jag egentligen bryr mig om, så handlar återstoden av mitt tips om just Blåvitt. Efter 15 månader med Poya vid rodret, är det ingenting som kan få mig att se positivt på årets säsong. Det jag ser är ett experiment som bara pågår, där det inte sker någon utveckling, där avsaknaden av vinnarskallar (så länge Seb står vid sidan av) är monumental och där man egentligen bara får ännu fler frågetecken i huvudet för varje match som spelas. Dock, mot bakgrund av det, så borde jag tippat Blåvitt på sista plats, men det faller på sin egen orimlighet. Jag hoppas innerligt att Poya och Ferrans anhang kan få ordning på det hela. Och jag kommer osökt att tänka på ett gammalt punksamlingsalbum från Rågsved; Oasen, med underrubriken ”En dag måste nånting hända, när allt slår in”. Det är lite så jag önskar i frånvaron av verkligt hopp. Det bara måste lösa sig. Kämpa Kamrater, för klubbmärket, med hjärtat, för framtida segrar.

Malmö FF – Utan tvekan Allsvenskans starkaste trupp. Klubben har värvat Rakip och Berget som lyfter truppen ännu mer. Här finns det en vinnarmentalitet inbyggd i klubben. Om laget får vara intakt så finns det ingen som rår på MFF i år.

IFK Norrköping – Spännande lag. Alltid intressant att följa. ”Hittar” nya unga spelare som får tillåtelse att växa till toppspelare i klubben. Peking kommer att ge MFF en match om SM-guldet. Totte Nyman tillbaka från Tyskland.

Häcken – Bra ekonomi och en av allsvenskans bäst skötta föreningar. Bra tränare. Varierande vägvinnande spel. Spelar alltid positiv anfallsfotboll. En outsider. Det som ligger dem i fatet är att det inte finns någon vinnarhistorik.

AIK – Tappat ett par tunga pjäser ifrån i fjol. Laget har den starkaste spelartruppen efter MFF och vi får se hur det kommer att gå. Vore en högoddsare om laget vinner SM-bucklan igen

Helsingborg – Bra mix av gamla och unga spelare. Skall bli intressant och se hur ”Granen” funkar i Allsvenskan. Överlägsna i Superettan förra säsongen. Nykomling som har kapacitet att göra en Östers IF anno 1968 det vill säga nykomling som vinner SM-guld.

Hammarby – Tråkigt slut då laget tappade sin Europaplats i sista omgången. Det enda som kan stoppa detta lag, är att de MÅSTE hålla en högre lägstanivå. Det finns en enorm kapacitet i laget. Ny målvakt i Curci från AFC. Kul att det finns gamla Österspelare i Jeppe J och Jocke B i framträdande roller i klubben.

Djurgården Bosse A (värvarkungen) har rekryterat nya tränare Kim B och Thomas L som kommer att lyfta laget. Tappat Andreas I och Jonas O. Vet inte hur mycket det kommer att påverka laget. Djurgården bygger nytt för framtiden och vi får ge laget tålamod.

Elfsborg – Extremt dålig säsong 2018. Mystiskt att laget underpresterade – Höll nästan på att åka ut. Föreningen har en begränsad ekonomi, men man måste ställa mycket högre krav på laget och spelarna. Det finns kvalitet för detta.

Östersund – Vad händer i klubben. Fokus måste vara på plan och inte utanför. Frågetecken vad som händer framöver. På pappret har Östersund tappat spelkvalitet om du jämför med vårsuccén 2018. Men fortfarande en spännande trupp med mycket talang.

Kalmar Magnus P. ny tränare. Ansedd tränare med stor kunskap men inte lyckats de senaste åren. Nu är det upp till bevis för Magnus. Spelartruppen är inte så speciellt bred. Viktigt att Rasmus Elm kliver fram – han har nyckeln till lagets framgång.

IFK Göteborg – Kul att min gamle lagkompis Kennet Andersson går in som TF klubbchef. Det kan göra en stor skillnad. Ny målvakt från Grekland och en ny assisterande tränare från Sundsvall. Vi får verkligen hoppas att säsongen 2019 blir lättare/bättre än 2018.

Örebro – Laget får det jobbigt 2019. Två viktiga kuggar har lämnat Igboanike och Besara. Laget måste förstärka spelartruppen. Fågel eller fisk?

Falkenberg –Laget har återigen tagit sig tillbaka till Allsvenskan. Nu gäller det att konsolidera laget och se till att hålla sig kvar. Men mycket talar för att återkomsten blir kortvarig. Min gamle lagkamrat i Östers IF Hasse Eklund tränar laget och lyckas han hålla kvar laget i Allsvenskan förtjänar han ett bättre jobb. 

GIF Sundsvall – Stort utropstecken i Allsvenskan 2018. Joel C är en stor del av framgången. Sundsvall har ett starkt mittfält. Men jag tror att det blir svårt för laget att göra om samma bedrift under 2019. Hursomhelst laget är mer samspelt i år så skall bli kul att följa laget. 

Sirius – klarade kontraktet 2018 med ett nödrop efter en stark höstsäsong. Ny tränare i Henrik Rydström. Truppen måste hålla sig skadefri. Men jag tror ändå att det blir svårt för laget att hålla sig kvar.

AFC Eskilstuna – med 16 insläppta mål i Superettan kvalade sig AFC upp till Allsvenskan. Laget har tappat både målvakt Curci och kvalhjälten Ajeti. Laget måste förstärka för annars är risken överhängande att de åker ut.

Malmö – Det givna valet för många tippare och även mitt. Malmö har bredden och klarar att sälja spelare under sommaren men ändå ha kvar tillräcklig kvalité för att vinna guldet. Klubben har i mina ögon rätt tränare som passar i en krävande miljö.

Norrköping – Inga tunga tapp, bra nyförvärv. Tycker att mitten med Fransson och Thern är oerhört vass. Att till det värva Totte Nyman, Sead Haksabonovic är en styrka. Det stora tappet av Ante Johansson är tufft för klubben men man har ersatt intressant från Danmark och ledare i laget finns. Hotet klubben har är att tappa Thern och Fransson kommande sommarfönster men detta tips utgår från att båda stannar

Häcken – Sjuk offensiv och med en bredd som inte tillhör det vanliga om man utgår från den kvalité anfallsspelet håller. Laget har råd att tappa spelare till sommaren. Ett SM-guld kommer man inte klara då man även i år inte kommer räcka till i de viktiga bortamatcherna mot toppkonkurrenterna.

AIK – Nej, AIK försvarar inte guldet och man tar inte ens en Europaplats och det beror på Rikard Norlings maniska behov att få till defensiven som var så stark förra året men där man har tappat viktiga spelare. Det fokuset leder till att det offensiva spelet blir lidande. Offensivt litar klubben mycket på Obasi och Goitom men detta är ingen ung duo som klarar 30 ligamatcher. Klubben hade behövt mer offensiva förstärkningar

Djurgården– Har spelat bra under försäsongen, jag tycker klubben har värvat bra och Witry är en blivande stjärna. Astrit kommer vara galant i mitten som överlag ser väldigt bra ut men anfallet är över året klent då Boya just nu är inlånad enbart fram till sommaren.

Hammarby– Laget överpresterade förra året.. Kraven är stenhårda i år från fansen men spelartappen är oerhört tunga och det är en hel del nytt men som jag anser inte kommer hålla samma höga nivå. Årets flopp är Kacaniklic sett till lön och förväntningar.

Östersund– Om vi bortser de facto att klubben har goda chanser att bli degraderade så tycker jag truppen håller en bra nivå. Hosam Aish är kvar, nya spelare från England in som den sportsliga ledningen har god koll på. En personlig favorit med Tom Pettersson kvar i truppen ger en grund som leder ÖFK till mittensektionen. Vilket lag ersätter ÖFK sen efter säsongen när de åker ur? Spännande! Vem hugger på Tom? Ring Blåvitt, RING!

Kalmar– Årets överraskning! Den utskällde Magnus Pehrsson har fått en intressant trupp och jag tycker försäsongen har sett bra ut där laget har värvat klokt och där jag tror Magnus Pehrsson klarar av att spelet inte ska bygga på om Rasmus Elm är frisk eller inte. Kommer kolla lite extra på Hallberg, Söderqvist och den nye brassen Maxwell som kan göra en riktigt fin säsong.

Sundsvall– Förra årets raket sett till förväntningarna kommer i år få det tuffare då motståndarna mer vet hur Sundsvall spelar och där förväntningarna är att klubben ska visa framfötterna i år igen. Har gjort ett starkt transferfönster men lever på små marginaler där man klarade det egna kapitalet med endast 52 000 kr. Det som är mindre bra med årets transferfönster är att spelarna primärt inte har skrivit långa kontrakt. Hur ska man få ihop det egna kapitalet utan att sälja spelare?

Elfsborg– Truppen är bra, nyförvärven är spännande men där tränare Thelin har svårt att göra fotbollen enkel för sina spelare. Denna trupp är i mina ögon betydligt bättre än vad placeringen säger men man gör det enkla komplicerat. Förra året ville man tajta till försvaret i år har man värvat intressant i offensiven men där defensiven ser obalanserat ut. Ett litet fall framåt i år men inte tillräckligt. Thelin gör sin sista säsong för Elfsborg

Örebro –En klubb jag inte blir klok på! Man värvar spelare som håller god klass. Man pratar om att dubbla omsättningen inom ett par år. Hur ska det gå till när man värvar Prodell och Mehmeti exempelvis. Inte mycket till värde att sälja sen för. Truppen är stabil, rutinerad och Axel Kjäll tar över som manager för att ändra kusan från tidigare kritiserade Sköldmark. Mehmeti har i ärlighetens namn inte gjort så stort väsen av sig sen han lämnade Malmö, varken i Italien eller i Norge.

Blåvitt– Vi kommer börja oerhört tungt. Spelet kommer inte sitta och nyförvärvet Toko är inte matchtränad än. Vi kommer ha oerhört svårt mot fysiska lag och i synnerhet mot lag som spelar på naturgräs. Klubben pratar om att det är ett svårt år men det mediala trycket kvarstår och det blir ett himla liv bland twittereliten om Poya ska vara kvar eller ej. När stormen är som värst så gör Blåvitt det man brukligen gör när det ska ageras. Intressentbolaget kommer in med cashen och vi värvar under sommaren. Hösten blir behagligare och vi lämnar bottenträsket och tar bra kliv uppåt under hösten. Vi säljer Giorgi under sommarfönstret till Holland för 25-30 (Feyenord) miljoner kronor och räddar bokslutet samt att Gustav Svensson i december äntligen bekräftar att han skriver på för IFK Göteborg 2020-2022. Vi får inte mer för Giorgi ska poängteras då Feyenord är fullt medvetna om att IFK:s ekonomi är kass men där deras bud är högre än Engvalls belgiska klubb. Publiksnittet sjunker och sportchef Magnus Erlingmark lovar att år 2020 ska klubben bara titta åt ett håll och det är uppåt då det stora stålbladet äntligen är över. Det andas optimism igen inom föreningen till nästa säsong. Soccer Services stannar kvar utan att vi egentligen riktigt förstått rent konkret förutom Ferran vad de har bidragit till. Vi har ju ändå tagit pluspaketet.

Helsingborg– Rutinen sitter där, truppen ser bra ut men klarar man 30 matcher utan skador på viktiga spelare i en tunn trupp? Säsongen börjar bra, media pratar om Granen och hur viktig han är. Farnerud går sen sönder, Rasmus Jönsson får måltorka och nykomlingen får en pressad höst men klarar sig från kval

AFC– Ingen press, vi mot alla känslan. AFC har vart här förr och kommer göra en bättre säsong än sist i Allsvenskan. Slår IFK Göteborg i premiären och kommer spela respektlöst. Klubben rasar sen under hösten då det återigen blir stökigt där tongivande spelare går till ligor man inte ens visste hade professionell fotboll. Tack vare den pigga starten så klarar man en kvalplats där det ånyo väntar match mot BP

Sirius – Tom plånbok, ingen anfallare av rang, ålderstigen och skadedrabbad trupp, ny tränarduo där det kan gå hur som helst. Jelecak och Rydström funkar inte ihop och Rydström hoppar av i sommar. Ensam står Jelecak med den otacksamma uppgiften att rädda kvar klubben. Man testar okända brassar som ingen vill ha men där utfallet blir inget.

Falkenberg– Tre nykomlingar där jag tror att två av dem spelar Allsvenskan 2020 är ett trendbrott. Falkenberg orkar inte. Chibuike skadar sig tidigt och är borta länge, sen är truppen tunn. Tibor Joza imponerar och blir såld till Elfsborg under sommarfönstret.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

6 days ago

BaraBen.com
Mål från @its_s.abdullahi20! Snart tillbaks i matchtruppen @ifkgoteborg? #ifkgbg ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier