Då jag själv var fast på arbetet hade jag inte möjlighet att närvara på gårdagens möte men jag har följt de efterföljande diskussionerna i sociala medier och jag fastnade vid två ämnen, truppsammansättningen och snacket om våra fasta kostnader, försöker våra partners skinna oss? Vi supportrar kan spekulera om det här i evigheter på Twitter och Facebook men jag valde att ta kontakt med vår klubbdirektör Max Markusson istället.

På mötet igår kommunicerades det ut att vår trupp 2019 ska bestå av 50% akademispelare, 35% utvecklingsspelare och 15% spetsspelare. Truppen som presenterades igår som vår nuvarande trupp bestod av 27 spelare och det skulle i så fall generera fyra spetsspelare. Jag var helt enkelt nyfiken på hur många från dagens trupp som räknas som spetsspelare och hur många som behöver plockas in för att vi ska nå vårt mål på 15% spets. Svaret från Max blev att truppen inte är spikad ännu men av befintliga spelare räknar man dit Söder och Anestis och att det även går att diskutera om inte också Giorgi ska räknas dit. Enligt vad jag själv anser så är det för tidigt att räkna in Giorgi i kategorin spets, jag tycker han passar alldeles ypperligt in i utvecklingskategorin men oavsett vilket så bör vi alltså kunna förvänta oss 1-2 spetsspelare till in i truppen.

Ekonomin var självfallet den hetaste frågan på mötet och man undrade var alla pengar tar vägen. En av förklaringarna från Max var att IFK har dragit på sig en del fasta kostnader, där Blåvitt sitter fast i långa avtal exempelvis PSA och Kamratgården. Många tolkade det då, jag inkluderat, som att våra partners, som enligt rapporterna ska ha stora Blåvita hjärtan, suger ut föreningen på pengar. Hur kan vi sitta fast i långa kontrakt med höga hyror med våra partners som sponsrar oss och som självfallet vill att det ska gå bra för Blåvitt? Max svarade då att han anser att många misstolkar hans budskap från mötet. Det är inte så att hyrorna är för höga, att våra partners försöker skinna oss. Däremot har hans företrädare gått in i ett antal avtal med öppna ögon och därmed bundit upp sig och det är kostnader som IFK inte kan påverka på kort sikt. Max säger att han försökte ge en pedagogisk beskrivning för att påvisa hur kostnadsmassan är fördelad och att slutsatsen som många drog om att våra partners på något vis försöker skinna oss är helt felaktig. Jag själv tänker att även om hyrorna inte är för höga kan kanske Serneke och Varbergs Stenfastigheter sitta ner med föreningen, om de inte redan gör det, för att diskutera hur man på bästa vis kan underlätta för IFK att få rätsida med sin ekonomi.

Jag anser att supportrar, spelare, tränare, styrelse, partners, ja alla med Blåvitts bästa i sinnet ska se vad man kan göra för att underlätta för föreningen att komma tillbaks till sin rättmätiga plats som toppklubb i svensk fotboll. Sen är det självfallet föreningen som på bästa vis ska styra skutan åt rätt håll. Känslan jag får är dock att IFK sedan Max kom in i bilden har tagit flera steg i rätt riktning, man har gjort en grundlig utvärdering av var man befinner sig, varför man befinner sig där och hur man ska arbeta framöver för att inte göra om samma misstag igen. Sedan kan man självfallet ifrågasätta vissa delar, man kan inte vara överens om allt och det finns säkert många idéer där ute som skulle kunna hjälpa Blåvitt att utvecklas ännu mer, men jag är trygg i att Max har Blåvitts bästa för ögonen och att han kommer verkställa det som han tillsammans med övriga i föreningen har kommit fram till behöver göras.

 

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier