Ytterligare ett transferfönster har passerat under Mats Grens försorg och som bekant ryggar BaraBen.com inte tillbaka för att granska det som granskas bör och bestämde sig därför att följa detta fönster lite extra noggrant.

Mats tillträdde som sportchef 2014 och har nu efter fyra år på posten haft möjlighet att skruva till truppen som han önskat, självklart givet de relativt begränsade resurser föreningen nu har. Men ändock. Det är nu strategin skall resonera med visionen och vi supportrar äntligen skall kunna känna tillförsikt i bröstet. För även om vi inte vinner allt på planen ännu så skall vi känna att vår sportsliga verksamhet rör sig i rätt riktning.

Häng med när BaraBen.com ur ett helikopterperspektiv djupdyker i vår sportsliga lednings förehavanden!

Tidslinje

Klicka dig fram och tillbaka genom sommarens transferfönster 2018 för att skaffa dig en bild av vad som sades och vad som gjordes. Häng sedan med och se vår betygsättning, för att slutligen dra dina egna slutsatser.

Spelare in

Under fönstret anslöt Alhassan ”Hasse” Yusuf, Sargon ”Baggio” Abraham, Marcus Degerlund, Fredrik Oldrup Jensen och Robin Söder.

Spelare ut

Under fönstret försvann Pontus Dahlberg, Gustav Engvall, Mix DiskerudSebastian Eriksson, Mikael Ingebrigtsen och Elias Omarsson.

Blev vi bättre eller sämre?

Ja, hur gick det egentligen? Jag bestämde mig för att fråga ett antal skribenter på BaraBen.com för att få en känsla av hur ”landet ligger”.

Målvakter

Jonas: Såklart är det tungt att tappa en målvakt av Pontus Dahlbergs kaliber utan att hämta in en extern ersättare. I avsaknad av ersättare har Erik Dahlin tagit över och gjort det, egentligen,  enligt förväntan. Erik är en fullgod Allsvensk målvakt, men saknar Dahlbergs x-factor.
Antonijo: Erik Dahlin håller AS standard men ej för högre placering. Mats Gren vill helst ha en svensk målvakt och bra sådana växer inte på träd. Vi bör se utanför gränserna.
Hankins: Den största talang Blåvitt haft sedan Jesper Blomqvist drog iväg och berikade Blåvitts kassa. Ersättaren som Blåvitt fick råd med tack vare detta blev Robin Söder, men i mål gick man ner inte bara två utan tre snäpp med beslutet att inte ersätta honom med en bra målvakt. Nu står Dahlin som den goda truppsoldat han är, men så är vi helt uddlösa i defensivt försvarsrum med. Dahlberg kunde ibland få folk att sätta kaffet i halsstrupen med sina vansinnesrusher – men kompenserade för det med otroliga reflexräddningar och ett självförtroende och ledarskap där bak som vi inte sett sedan Thomas Ravelli. Pontus Dahlberg har många likheter med Ravelli, skillnaden är att Ravelli stannade i Blåvitt näst intill hela karriären. Det är klart att det blir hål efter en sådan målvakt.
Ahlman: När vi tappade Dahlberg förlorade vi en hel del pondus i det defensiva spelet, trots sin unga ålder styrde han sitt försvar med järnhand och det är klart att det svider när man tappar en av Sveriges, genom tiderna, största målvaktstalanger. Framförallt märks skillnaden i hur Dahlberg ägde straffområdet i jämförelse med Dahlin. Dahlin har det riktigt tufft i luftrummet när det vankas fasta situationer, inlägg och långbollar och den osäkerheten sprider sig omgående till försvaret. Dahlin ska ha all respekt för att han har varit en stabil andremålvakt och han har i flera matcher gjort det helt okej men det finns en anledning till varför han har huserat längre ner i seriesystemet större delen av sin karriär. Inför nästa säsong känner jag absolut att vi måste plocka in en ny förstemålvakt. 

Försvar

Jonas: Jämt skägg mellan Degerlund och Seb kan tyckas, men det är en gunga där jag tror att Blåvitt ändå kan vinna på uppsving. Det kan tyckas orättvist tufft mot Sebastian, men det vi förlorar med Sebastian i form av hjärta och uppspelskvalité (nåja..) tar vi antagligen igen i Marcus styrka i luftrummet.
Antonijo: Ersätts av en talangfull vänsterback som gillas av Bajen fansen. En back som bidrar till stabilitet och i synnerhet inom ett svaghetsområde. Fasta situationer mot Blåvitt.
Hankins: Här skapas den största luckan i Blåvitt som kan bli riktigt farlig till hösten. Sebastian Eriksson tvångsnedflyttades från mittfältet till backlinjen, mer för att han är vänsterfotad än att han passade rollen. Poya Asbaghi vill till varje pris ha en vänsterfot i sin tre(mitt)backslinje. Men hade han behållit Sebastian Eriksson på mittfältet är jag rätt övertygad om att IFK Göteborg inte hade haft den akuta kris man nu är i. Sebastian är en humörspelare som har höga toppar och blir avstängd ofta – för att han spelar på gränsen. Men hans kraft som pådrivare, ilsken ”vadå hur fan kan det vara frispark”-gormare gentemot domare och faktiskt passningsspelare i offensiva inläggssituationer – är tre element som Blåvitt inte varit i närheten av att kunna ersätta. Degerlund ersätter inte Seb. Degerlund ersätter en tom plats bland mittbackarna – medan Sebastian Eriksson inte har ersatts, kanske inte ens går att ersättas sett till hjärta och själ – som vi nu saknar i det här prekära läget…
Ahlman:  Sebastian Eriksson har ofta fått ta emot en hel del skit och visst ibland har det varit välförtjänt men hans egenskaper som ledare och pådrivare ska absolut inte underskattas. Det hade inte skadat att ha haft honom på plan när det blåst som värst. Jag kan inte skryta med att jag har någon vidare koll på Degerlund men att få in en lång mittback med, vad det sägs, en riktigt fin vänsterfot borde stärka upp försvarsspelet. Jag hoppas verkligen att han lyfter vår defensiv och om han inte är helt oduglig på huvudet ska det väl framöver bli svårare att göra mål på oss i luftrummet och framåt kanske Giorgi kan pricka hans panna till ett och annat mål?

Mittfält

Jonas: Oldrup Jensen? Pepe? Mja. Svårt att väga mot Mix Diskerud. Undertecknad har verkligen uppskattat Mix. Hårt arbetande och med en fin teknik. Det skall mycket till för att imponera på en ärrad supporter. ”Hasse” är ett intressant tillskott. Undertecknad har sett ett par träningar och ett par U21 matcher och har aldrig sett en så imponerande spelare tidigare. Vad väntar du på Poya?
Antonijo: 
Mix ersätts i mina ögon av Oldrup Jensen. En maskin i Odd och en spelare som tar för sig. Klok i sina steg men kommer behöva flera matcher innan han är i matchtempo. En spelare som jag tror på i synnerhet år 2019. Hassan är en talang som tagit för sig i sin korta tid i Blåvitt. Är en spelare som kommer med sin bollkänsla och och rörlighet bistå att Blåvitt blir mer kreativa i speluppläggen. Tillsammans med Oldrup kan detta bli en riktigt fin duo där jag ser Hassan som mer släpande och Oldrup bakom honom.
Ahlman: Mix var i våras vår, i särklass, bästa spelare. Han slet förtjänstfullt, pushade på laget och bidrog med spelmässig kvalitet som ofta var klasser bättre än sina lagkamraters. Förlusten av Mix tror jag har kostat oss flertalet poäng och att det inte kommit in någon ersättare förens i slutet av fönstret är för svagt. Jag tycker att Hasse känns otroligt spännande och jag tror han har en lysande karriär framför sig men vi ska inte glömma av att han nyss är 18 år fyllda och vi kan inte räkna med att han ska gå in och ersätta Mix rakt av, däremot vill jag absolut se honom i allsvenskan i år och jag tror att han kan överraska många lag framöver. Jag hoppas verkligen att Oldrup Jensen håller hög klass, vi behöver få in en defensiv innermittfältare med fina fötter som kan gå in och leverera direkt.

Anfall

Jonas: Jag räknar Omar, Ingebrigtsen och Engvall ut mot Söder och ”Baggio” in. Det känns som ett lyft. Undertecknad var och kikade på träningen 11/8 och ”Baggio” visade med E-F-T-E-R-T-R-Y-C-K varför han är i vår förening. Att Söder är en bättre bollspelare än Omarsson vet vi alla. Han kommer att stortrivas tillsammans med Poya.
Antonijo: 
Engvall ersätts av Söder Mannen som glöder. Hade en fin sejour i Danmark. Inte skyttekungen i mina ögon men den anfallare som kan bidra med fart och fläkt. Giorgi kommer tillsammans med Söder vara mer central och få flera skottlägen. Giorgi är en potentiell skyttekung i mina ögon så låt oss nyttja honom där han får ut mest.

Centralt i anfallet Sargon – Blåvitt hjärta som redan har charmat oss. Steget från Superettan är stort och det vi fick se igår var en spelare som inte uträttade nåt men en spelare som spelade i en omgivning som inte mår bra. Sargon kommer må bra av en hel försäsong i Blåvitt.
Ahlman: Anfallet är jag dock ganska övertygad om att vi har stärkt upp rejält, vi släpper Omarsson, som i och för sig har gjort en hel del mål och som alltid jobbar förtjänstfullt för laget men han försvinner gärna ur matchbilden och blir för ofta en bromskloss i anfallsspelet. Robin Söder kan vara den bästa värvningen vi har gjort på år och dar, vi får in en oerhört spelintelligent fotbollsspelare som gör sina medspelare bättre. Vi får en kille med ett stort Blåvitt hjärta som kommer vara viktig både på och utanför plan. Jag tror att Söder med sin erfarenhet kan bidra med ett lugn som är viktigt att få in i en annars orutinerad trupp, förhoppningsvis kommer han också stänka in en hel del mål. Vi får i ett och samma paket in både en kulturbärare och en spetsspelare och det ska bli oerhört spännande att se vad Robin kan bidra med. Att byta Ingebrigtsen mot Sargon borde också bli ett lyft. Ingebrigtsen har inte lämnat det minsta lilla avtryck och i Sargon får vi in en formstark spelare som vet var målet finns. Alla verkar ha något gott att säga om Sargon, både som fotbollspelare och som människa och enligt Barabens spion ska han under sitt första pass med Änglarna ha dominerat på träningen med helt fantastiska avslut. Något som lovar gott inför framtiden.

Vad tycker du?

Vad tycker du? 17 av 30 omgångar har spelats. Är du nöjd? Fönstret har stängt och truppen är nu ”on it’s own”.

Skriv en kommentar här, på twitter eller på Facebook, vi vill höra din åsikt!

Categories:

Tags:

BaraBen-podden
Facebook

3 weeks ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier