Blir ingen längre text om tjejernas otroligt viktiga vändning mot Eskilsminne under gårdagen, men väl en liten tråd om en sekvens som jag tycker dels beskriver saker blåvitt gör bra, men också när saker inte blir som man vill. Även om första halvleken såg väldigt bra ut under uppbyggnadsfasen så märker man att det är egentligen inte så här blåvitt vill spela när det gäller att konvertera uppbyggnadsspel till ingångar i sista tredjedel, till box och till avslut.

På den första bilden ser vi hur blåvitt styr Eskilsminnes uppbyggnadsspel mot kanten för att få kontroll. Presspelet startar med att en av de två anfallarna längst fram kliver ut mot kant och de offensiva mittfältarna följer med för att fortsätta styrningen.

Bild: GP

Presspelet låser deras möjlighet till att fortsätta bygga upp via kanten och tvingar dem att spela hem. Kvar står blåvitt i sina positioner och behåller ett numerärt överläge på kanten, vilket möjliggör en enklare återerövring i nästa skede.

Bild: GP

Det visar på en annan sak som var bra i uppbyggnadsspelet, som ofta har varit bra i säsongsinledningen: få mittfältare spelbara i öppna ytor. I fallet ovan är först Isabella Svanström ledig bakom Eskilsminnes nu högre shape, och när hon också får bollen är syster Victoria spelbar i ett hav av yta. Att få loss en sådan skicklig spelare på så mycket yta är jätteviktigt, men blåvitt hade svårt att göra så mycket av det gällande box-ingångar. I just den här situationen spelar Victoria Filippa Hopkins som blir för ensam mot ett fallande Eskilsminne som enkelt kan skapa numerärt överläge och kan styra bort anfallet, enligt bild.

Bild: GP

Blåvitt tvingas spela i fel riktning och sekvensen avslutas med ett skott en bit utanför från längre håll. Vanligen vill man ha djupledshot i sådana omställningssituationer, men här hade man svårt att skapa hotande sådana.

Bild: GP

Sammanfattningsvis: man var bra på att styra Eskilsminnes uppspel och återvinna bollen, samt att få spelbara mittfältare i öppnare ytor för vidare avancemang. Mindre bra: att man inte lyckades spela på det sätt man vill gällande ingångar till sista tredjedel.

På söndag följer derby mot Öis på Valhalla, se till att fylla den blåvita sektionen! Köp biljett och hjälp tjejerna krossa de rödblåa!

Tags:

BaraBen-podden
Facebook

3 days ago

BaraBen.com
Mål från @its_s.abdullahi20! Snart tillbaks i matchtruppen @ifkgoteborg? #ifkgbg ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier