FC Gothia hade kunnat bli ett otroligt projekt som hade satt Fotbollsgöteborg på kartan och gjort att fantastiska spelare hade valt att bo på västkusten för att de fick spela för en extremt framgångsrik klubb.

Foto: Kommandobryggan/Twitter

När jag läser Linus Peterssons utmärkta dokument om den satsning som aldrig blev av slås jag av det faktum att BK Häcken fortfarande betalar för namnet FC Gothia. Hisingsklubben hävdar att det handlar om kopplingen till Gothia Cup men tillåt mig tvivla. Jag tror faktiskt att Häcken någonstans ändå tror att FC Gothia skulle kunna bildas i framtiden. Men varför? Kan det finnas några slumrande stoklubbsambitioner borta på Bravida Arena trots allt?

Som bekant så skrivs det ofta om hur andra svenska klubbars supportrar ”borde” hålla på de svenska klubbar som spelar i Europa. Det heter att det är ”bra för svensk fotboll” om Malmö FF vinner i Europa och att det i förlängningen kommer att förbättra alla andras chanser att få spela i de stora internationella turneringarna i framtiden. Och självklart är det fördelaktigt att spela i Champions League, Europa League och till och med Conference League. Dessa penningstinna cuper gör det möjligt för de deltagande klubbarna att köpa in bättre spelare och göra andra investeringar. Ytterligare en aspekt av svenska lags stora frånvaro i Europaspelet de senaste åren är 51-procentsregeln. Nyligen pratade förbundskapten Janne Andersson försiktigt om hur han inte är helt säker på att 51-procentsregeln är ”det bästa” för elitklubbar. De tongångarna har hörts förut, att Sverige aldrig kommer att kunna hävda sig internationellt om vi inte tar bort den regel som stoppar stora investeringar.

Men vad är det som säger att en fotbollsklubb egentligen måste storsatsa på det sättet?

Klubbar finns ju inte enbart till för resultaten. Visst, det är klart att det är kul att vinna. Men jag har följt Blåvitt i mer än 20 år och på den tiden har vi tagit ett SM-guld och ett par cupguld. Att konstant trycka på att även elitklubbar måste ha den där ambitionen att ta sig ut i Europa, tjäna massor av pengar, värva spelare och fortsätta växa blir för mig rätt ofta fel.

Missförstå mig rätt, jag vill naturligtvis att IFK Göteborg återigen spelar mot Europas största klubbar. Men inte på bekostnad av det som har gjort svensk fotboll till vad den är. Inte genom att jag ”måste” heja på våra rivaler bara för att vi är ett så litet fotbollsland och har svårt att hävda oss.

Den moderna fotbollen har skapat monster. Vi har blivit blinda inför det faktum att inte alla klubbar kan eller bör sikta på att bli stora dominerande maskiner som PSG, Man City eller Bayern München.

Vi är Blåvitt, vi spelar i allsvenskan och har vi tur kanske vi någon gång i framtiden får möta Austria Wien i Conference League och kryssa på ett lerigt Gamla Ullevi. Men vi kan lika gärna möta Mjällby på Strandvallen och ha det jättetrevligt.

Categories:

Tags:

BaraBen-podden
Facebook

1 week ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier