Som alla vet, eller kan ana, så behöver IFK Göteborg en till vänsterback. Oscar Wendt är i truppen just, ensam majestät som naturlig vänsterförsvarare, även om han gått vägen från att vara en elegant offensiv nr 10 till att till slut hamna på den vänsterbacksplats som gav honom sin fina karriär. Vänsterfotade spelare tenderar att gå den vägen, speciellt i IFK. Sebastian Eriksson är något av ett undantag, då han spelade junior och ungdomsfotboll som central mittfältare, men som storhornades in som vänsterback när han skulle spela i A-laget till en början. I ett IFK Göteborg som förespråkat ett 4-4-2-upplägg sen Sverige kristnades, var det ofta på ytterkanterna, mittfält eller backlinje, som det fanns plats.

Hur som helst, efter att ha läst en artikel från Total Football Analysis, där man försöker hitta den bästa ytterbacken i allsvenskan, tänkte jag helt enkelt sno det konceptet och försöka mig på att med hjälp av data-driven research med hjälp av Wyscout-exporter och en rejäl dos Excel, försöka få fram ett eller flera namn som kan vara av intresse, enligt mig. Jag har ingen som helst kunskap i hur dessa spelares kontraktstatus eller relation till IFK i övrigt ser ut, jag tänker bara gå på siffrorna, mer eller mindre. Stig T kommer antagligen inte läsa detta, så jag kör all-in.

Några saker:
Spelare med mindre spelade minuter än 700 kommer inte med.
Alla spelare kommer inte vara ”rena” ytterbackar, men kommer ha spelat mestadels som vänsterback/wingback.
För det mesta kommer statistiken och datan vara i ”per 90 min”-status och inte så mycket totalsummor.
På bilderna är det högst upp till höger som är ”bäst” eller har högst ranking av de två attribut vi mäter.
All data kommer från Wyscout.

Spelarprofil

Till att börja med ska vi kolla lite på hur spelarna presterar dels i det defensiva men också i det offensiva. Ytterbackarna i dagens fotboll måste bidra i båda delarna, vissa lag lägger också i princip hela sin speluppbyggnad och anfallsstart från ytterbackspositionen, till exempel Liverpool, Manchester City och Barcelona. I bilden nedan ställer vi lyckade defensiva och offensiva aktioner mot varandra, och som extra krydda även en färgskala på antal dueller vunna.


Oscar Krusnell – 23 åring från Brommapojkarna. Under sina 829 minuter har han registrerat 13,5 lyckade defensiva aktioner per match och 4,7 lyckade offensiva aktioner per match. Han har även en hög vinstprocent vad gäller vunna dueller, 56,8 %.

Simon Gefvert – 25 år från Västerås SK. Har under sina 1560 minuter registrerat 10,1 lyckade defensiva aktioner per match och 4,5 lyckade offensiva aktioner per match. Vinner även mer än hälften av duellerna med en procent på 63,9 %.

Christoffer Redenstrand – 23 år från Brage. Har under sina 1581 minuter registrerats för 10,4 lyckade defensiva aktioner per match och 3,3 lyckade offensiva aktioner per match. Har en vinstprocent av vunna dueller på 66,09 %.

Defensivt spel

Här är tanken att vi ska få ett hum om hur spelarna presterat mer djupgående i sin defensiv. Vi kommer basera resultatet på två kriterier: defensiva dueller och brytningar. Värt att notera vad gäller brytningar är att attributet PAdj interceptions innebär olika resultat baserat på lagets totala bollinnehav eller motståndarens innehav. Oavsett hur bra en ytterback är offensivt så måste även den defensiva delen sitta.

PAdj Interceptions: Brytningar baserat på bollinnehavet för egna och motståndare.

Jesper Manns – 27 år från AFC Eskilstuna. Jesper har registrerats för 6,2 vunna defensiva dueller per match och ett brytningsvärde av 8,6 per match.

Oscar Krusnell – 23 år från Brommapojkarna. Oscar har registrerats för 5,8 vunna dueller defensivt per match med ett brytningsvärde av 9,1 brytningar per match.

Gustav Friberg – 19 år från Skövde AIK. Gustav har registrerats för 5,3 vunna defensiva dueller per match med ett brytningsvärde på 8,0 brytningar per match.

Anton Ekeroth – 20 år från AFC Eskilstuna. Anton har registrerats för 5,8 vunna defensiva dueller per match med ett brytningsvärde på 7,9 brytningar per match.

Spelfördelning

Den moderna ytterbacken kan också mycket väl styra uppspel och tempo från sin kantplats. Vissa topplag, som nämnda Liverpool och Manchester City, använder i princip alltid sina ytterbackar i sin speluppbyggnad. I allsvenskan använder Elfsborg ofta Johan Larsson som spelmotor och Hammarby lägger väldigt mycket krut på att få med Mohanad Jeazhe i spelet offensivt.

Smart passes: Passning som för spelet betydligt närmare motståndarmålet.

Oscar Krusnell – Oscar bidrar i allra högsta grad i det offensiva spelet i Brommapojkarna. Per match har han registrerats för 10,5 passningar till sista tredjedelen, och antalet ”smarta” passningar har registrerats till 0,98 per match. Oscar slår även 71 % av de passningar som slås till sista tredjedelen till rätt adress.

Oliver Silverholt – 28 år från Öster. Oliver har registrerats för 9,3 passningar till sista tredjedelen per match med ett smarta passningar-ratio på 0,75 per match. 61 % av passningarna till sista tredjedelen har gått till rätt adress.

Mattias Pavic – 29 år från Öster. Mattias har registrerats för 7,5 passningar till sista tredjedelen per match med ett smarta passningar-ratio på 0,60 per match. 72 % av passningarna till sista tredjedelen har gått till rätt adress.

Progressiva löpningar och passningar

Många ytterbackar får ganska ofta bollen i korridorer på djupet eller får bollen på fötterna och tar mark därefter. Då många också spelar längre bollar efter marken eller i luften mot mer centrala hot, blir det en naturlig del att mäta på. Som exempel har vi Oscar Wendt hos oss, som har många progressiva passningar, men där Alexander Jallow snarare har mycket mer progressiva löpningar. Kan någon göra båda?

Progressive pass: Passning som för bollen betydligt närmare motståndarmålet, oftast genom längre passingar.
Progressive run: Spelare som löper med boll gör att föra bollen närmare motståndarmålet.

Oscar Krusnell – Oscar ligger i topp även här, med ett resultat av 16,8 progressiva passningar per match och 3,9 progressiva löpningar per match.

Mattias Pavic – Mattias har registrerats för 11,7 progressiva passningar per match och 2,4 progressiva passningar per match.

Christoffer Redenstrand – Christoffer har registrerats för 11,7 progressiva passningar per match och 2,05 progressiva passningar per match.

Skapade chanser

Sista, och kanske viktigaste(?) mätningen i denna artikel. Jag har valt att inte ta med faktiska assist mot expected assists, som kanske hade varit enklare, utan kommer försöka se till skapade chanser för egna lagets målgörare i första hand. Rena assists beror snarare på hur bra/dåliga avslutarna är, så där kan det bli inflation. Här kommer vi istället kolla hur ofta per match våra ytterbackar i superettan just kommer till att trä in bollen i avslutslägen.

Key passes: Passningar som leder till en målchans.
xA per 90: Expected assists per 90.
Shot assists per 90: Passningen som leder fram till skott.

Daniel Ask – 23 år från Västerås. Daniel har registrerats för 1,1 nyckelpassningar per match, med ett xA-värde av 0,24 per match. Har även ett shot assist-värde som ligger på 1,94 per match.

Oscar Krusnell – Oscar har registrerats för 0,65 nyckelpassningar per match, med ett xA-värde av 0,18 per match. Har även ett shot assist-värde som ligger på 1,4 per match.

Hampus Dahlkvist – Hampus har registrerats för 0,77 nyckelpassningar per match, med ett xA-värde av 0,16 per match. Har även ett shot assist-värde som ligger på 0,93 per match.

Christoffer Redenstrand – Christoffer har registrerats för 0,57 nyckelpassningar per match, med ett xA-värde av 0,23 per match. Har även ett shot assist-värde som ligger på 1,42 per match.

Resultat

Så, baserat på den statistik och data om vi kollat på här, vem skulle vi säga passar bäst som vänsterback för IFK Göteborg? Omöjligt att säga, så klart, data och statistik är ju bara en liten del av den stora pöl som är spelarrekrytering. Jag har i alla fall valt att ta hänsyn till ålder och spelsätt, som jag tror kommer dels passa hur IFK spelar nu, samt hur vi kanske kommer vilja spela längre fram.

Defensivt val:
Gustav Friberg – Skövde AIK

19 åringen från Skövde påminner en hel del om våran käre Oscar Wendt. Friberg har en hel del assists och chansskapande i sitt register, men det har till stor del att göra med att han ofta får ta hörnor, frisparkar samt långa inkast på offensiv planhalva. Skövde spelar också liknande hur IFK spelat under säsongen, med en kompakt 4-4-2 som bas, vilket skulle göra att Friberg skulle komma in i shapen på ett mer naturligt sätt.

Offensivt val:
Oscar Krusnell – Brommapojkarna

En brasklapp om Oscar är att han har spelat drygt hälften av matcherna såhär långt, vilket kan influera siffrorna något. Men så som siffrorna ser ut just nu är Krusnell en otroligt framstående vänsterback i superettan sett till offensiven. Man ska också ha i beaktning att Brommapojkarna har ett visst sätt att spela, som inte alltid passar i IFK Göteborg, men det är inte svårt att se likheterna med en viss Ludwig Augustinsson i Oscar Krusnell, och det gick ju helt ok för honom i IFK, som vi vet. Fortsätter han spela med samma nivå resten av säsongen lär Krusnell bli högvilt hos flertalet allsvenskan klubbar och bortom det.

Plånbokens(?) val:
Christoffer Redenstrand – Brage

Sticker inte ut åt något håll egentligen, men är alltid på pallplats eller precis bakom. Kanske är Brages vänsterback den mest realistiska värvningen? Är inte den som styr och ställer uppspelen i Brage men slår många inlägg både från kortsida och längre bak(så kallade ”tidiga” inlägg). Också ett hot på fasta och stabil defensivt.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

1 week ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier