Poya Asbaghi är den på förhand mest intressanta tränarrekryten IFK Göteborg gjort på ganska många år i mina ögon. Dels för att han inte är så mycket äldre än jag själv (knappt ett år för att vara ganska exakt) och dels för att man inte riktigt visste vad han stod för. Det skulle visa sig att han står för en possessioninriktad fotboll och, skulle det också visa sig, en intensiv press. Det rimmar ganska bra med fotbollen Blåvitt vill spela enligt den plan Jonas Olsson tagit fram. Det som saknas är det snabba anfallsspelet. Dit har Blåvitt haft förtvivlat svårt att hitta. Man är bra på att rulla boll (man skapar en del chanser med hjälp av sin systematik), men min uppfattning är att det fortfarande går lite för långsamt från uppspel till avslut.

bild: dplay/kanal 5

Nej, jag vill inte spela långa bollar på Bengt. Jag vill ha fart. Snabba beslut. Maxlöpningar som får motståndarna att tvingas fatta beslut snabbt. Jag struntar i om den eller den spelaren inte är en ”utpräglad” djupledsspelare – jag vill att den eller den spelaren ska ta maxlöpningar i djupet ändå. I vissa matcher känns det nämligen som att en del spelare har svårt att ta löpningar som är nyttiga för laget; att det hela tiden handlar om att få bollen och att man inte tar en löpning som inte kommer generera bollkontakt. Så mot Kalmar vill jag se fler djupledslöpningar.

Jag tycker nog att pressen inte är riktigt lika effektiv och att den inte sitter ihop riktigt lika bra som den har gjort. Därför vill jag mot Kalmar att Blåvitt tar hem pressen några meter för att inte släppa till för stora ytor mellan lagdelarna. Det blir så svårt att försvara om man hela tiden ger motståndarna tid och det gör att man hela tiden hamnar i tidsnöd i försvarsarbetet, vilket leder till att vi haft lite svårt med markering, press på bollhållare utanför eget straffområde etc.

Mot Kalmar hoppas jag få se Jakob Johansson som innermittfältare och August Erlingmark som mittback. Till vänster hoppas jag att Titi startar som vänsterback med Victor Wernersson som ytter. Inte nödvändigtvis för att Wernersson är en utpräglad anfallare, men för att han gillar att gå i djupet och hålla bredden. På andra sidan vill jag se Jallow och Sargon (någon gång måste det väl ändå lossna?). Jag hoppas slippa se två yttrar med en förkärlek för att gå in i planen. Spelet blir inte dynamiskt nog då och Blåvitt blir lättlästa.

Många spelare saknas, men när jag tittar på truppen som är uttagen till dagens match ser jag väldigt många kompetenta spelare som ska kunna göra processen kort med Kalmar.

För att avrunda vill jag återknyta till inledningen. Poya har något på gång med sitt spel, men det behöver bli mer effektivt i anfallen och mer synkroniserat i defensiven.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

7 days ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier