Den 17:e april 2016 gjorde Patrik Karlsson Lagemyr allsvensk debut. Paka, som han kallas, var en sån där spelare det snackats om länge och många var nyfikna på vad han skulle kunna bidra med. Det pratades om en otroligt teknisk spelare. Men Det viskades också om att han var för kort, att han var för klen. Vissa tyckte att han inte var bra nog.

faksimil: ifkgoteborg.se

Paralleller till en av mina favoriter Hasse Blomqvist har dragits. En jämförelse som väl i någon mening är både korrekt och inkorrekt på samma gång. Tekniska spelare, absolut. Men bohemen Hasse bjöd kanske hellre på det där lilla extra medan Paka är en något mer effektiv spelare. Skadebekymmer, absolut men av helt olika karaktär.

Patrik fick oftast spela ytter under de första åren och där gick det väl ok. Hans trixiga stil gjorde att han ibland fanns med i poängprotokollet efter matcher. Han skapade oreda när han fick spela. Skador gjorde att det där lyftet aldrig riktigt kom och inför 2018 var vi nog många som var osäkra på Lagemyrs status: skulle han fixa att vara navet i Blåvitts offensiv? Skulle han ta klivet från talang till färdig spelare?

2018 blev 2019 och visst kvarstod vissa frågetecken. Svaren lät vänta på sig efter en slätstruken Svenska Cupen (där Paka förvisso inte deltog) och en bedrövlig premiär borta mot AFC Eskilstuna, som de kom att kalla sig till slut.

Så kom ett av 2019:s mest omskrivna ögonblick. Vändningen mot Elfsborg på Nya Ullevi (den kommer alltid vara Nya Ullevi för mig). Utspelade, nästan uträknade och på nio sätter Karlsson Lagemyr säsongens första mål och sedan dess fanns egentligen inte längre något tvivel. Paka blev navet i Blåvitts anfallsspel. Han blev katalysatorn för IFK Göteborgs fina vår 2019. Han la växeln i drive och bara gasade utan att titta i backspegeln.

Den 29:e juni 2019 var så olyckan framme igen. Korsbandet gick sönder och det stod klart att Paka efter 13 omgångar spelat klart säsongen. Dags för ett nytt rehabshelvete, dags att möta nya demoner.

På sina 13 matcher fick han ihop 4 mål och lika många assist från sin position på mittfältet.

18:e juni 2020 är det så dags att plocka upp telefonen igen. Paka har andra matchen sedan skadan åter avgjort en allsvensk match. Det såg lite ovant ut, kanske, i matchen mot Elfsborg, och det hade ju nästan varit för bra för att vara sant om han återskapat bedriften från 2019 mot samma motstånd.

Mot Varberg spelade Patrik Karlsson Lagemyr återigen 90 minuter allsvensk fotboll. Och han gjorde det definitivt tillräckligt bra för att vara det offensiva navet i IFK Göteborg (hade väl inte förväntat mig något annat). Och han ser inte ut att se sig över axeln den här gången heller.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier