Det är så här det ska se ut. Foto: Erik Nilson

Till slut kom beskedet från regeringen efter Folkhälsomyndighetens hemställan. Alla evenemang med mer än 500 åskådare stoppas tills vidare på grund av coronavirusets spridning i samhället. Enligt myndighetens generaldirektör Johan Carlson kan det beslutet gälla i minst två månader.

Men jag tycker att Svensk Elitfotboll bör föregå det genom att redan nu besluta om att skjuta upp de fem första omgångarna i allsvenskan och superettan – det vill säga alla matcher i april. Både för att respektera det hårda, men nödvändiga beslut regeringen har tagit i den här pandemisituationen. Men också för att undvika det öde som nu kommer att drabba kvart- och semifinalerna i Svenska cupen: spel utan publik.

Svensk fotboll är mycket. Det vackraste, mest välspelade sportutövandet är kanske inte dess signum. Däremot håller läktarkulturen hög europeisk standard. Matcherna i vår högstaliga är stundtals internationellt gångbara när det gäller till exempel tifo, sång och stämning. Svensk fotboll är publiken. Det ska vi värna!

Låt aprilmatcherna som skjuts upp spelas någon annan gång under året. Förslagsvis fler matcher under sommaren? Eller att serien förlängs någon vecka in i november? En del går ännu längre med förslag om att det här är ett ”perfekt tillfälle” att övergå till höst/vår-spel, men det tror inte jag på (det är ju trots allt jävligt kallt i det här landet).

Jag förstår att detta inte är något enkelt beslut att fatta. Många delar måste vägas in. Men ta också klubbarnas ekonomi i beaktning. Om flera matcher spelas utan publik kommer inte bara IFK Göteborg drabbas hårt – flera klubbar som är nästintill beroende av publikintäkterna kommer att få stora inkomstbortfall.

Det ska kanske tilläggas att jag redan har bokat tåg- och matchbiljett till den allsvenska premiären mot Elfsborg på Gamla Ullevi den 5:e april. För mig är det självklart att den matchen ska spelas – men inför tusentals på läktarna och inte några enstaka medierepresentanter och några bollkallar.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier