Säsongen avslutades med en sjundeplats och det är väl egentligen inte en placering att skriva hem om. Länge var Blåvitt med och kamperade om kvalplatser till Europa, men tappet av Nygrens och Pakas poängproduktion blev för tungt och det är inte en slump att vi hade svårt att göra mål under hösten. Att avsluta bakom BK Häcken får vi hoppas var undantaget som bekräftar regeln. Det ska inte behöva hända igen, på en lång tid.

Vad har vi då för förutsättningar för att ta nästa steg? Har Blåvitt en trupp som kan klättra upp ett par placeringar 2020? Vilka förstärkningar behövs? Nedan följer en genomgång av truppen per dagens datum.

Målvakter: Anestis är given etta. Han är en målvakt för en toppstrid, men haken är att hans kontrakt endast löper över våren 2020. Här har man en tuff nöt att knäcka. Ska man gå in i en säsong vetandes att Anestis drar till sommaren och hoppas på att Tom Amos är redo att axla manteln? Personligen är jag inte trygg i att gå in i en säsong där Amos, vad det lider, blir försteslips. Det liknar situationen vi hade när Dahlberg drog till Watford och Dahlin tog över mellan stolparna. Vi kan väl säga att det kostade en eller annan poäng. Visar det sig att Anestis inte blir kvar, att han deklarerar att han lämnar i sommar så kanske en försäljning under januari är nära förestående? Om man inte lyckas skriva ett nytt kontrakt med Anestis tycker jag att man bör slänga ett öga mot Närke och försöka värva Oscar Jansson.

Sedan är frågan vad man ska göra med Amos. Han är inte tillräckligt bra för att vara förstemålvakt, men han är definitivt för talangfull för att sitta på bänken en hel säsong till. Kanske skulle man värva en andremålvakt för att ge Amos chansen att gå på lån?

En framtida landslagsman

Backlinjen: På hemsidan listas åtta försvarare, men endast fem är kvar när december blir januari. KDG och Calisir är de enda friska mittbackarna och Wikström lär knappast vara aktuell för en återkomst innan sommaren. Victor Wernersson behöver konkurrens och jag gissar att Poya gärna vill ha en vänsterback att ha på bänken. Oscar Wendt är inte längre lika given i Tyskland, men heller knappast aktuell för en återkomst i vinter…? Högerbacken är väl den position där full bemanning finns med Toko och Holm.

Det går att argumentera för att Sebastian Eriksson kan vikariera som mittback, men han behöver kontinuitet på samma sätt som alla andra för att kunna prestera på topp. Han är dessutom en bättre mittfältare än mittback i mina ögon. Det här resonemanget förändras drastiskt om Gustav Svensson får för sig att vända hem i vinter. Kommer Gurra hem bör Sebastian skolas om till mittback på heltid. 

Given i januari

Mittfält: Här är det mer folk än i kyrkan, men elva blir nio efter årsskiftet. Öhman och Lawson (vad i fan hände där egentligen – han såg ju så fantastisk fin ut!) lämnar som Bosman. Affane kommer tillbaka. Sen noterar jag att Paka står uppskriven som anfallare och då landar jag i att man kommer gå in i säsongen med tio mittfältare, där Aiesh är den ende som inte är central. Om Affane ska slippa ännu en vända i superettan eller flytta permanent är det hög tid att den där potentialen blommar ut till varaktig kvalitet.

Paka lär väl inte vara tillbaka till premiären men där finns en ersättare i Tobias Sana som förvisso inte håller samma poängsnitt som Paka.

Sana och Sebastian Eriksson behärskar väl egentligen samtliga mittfältspositioner. Jag är ju en förespråkare av att ha Sebastian Eriksson lite högre upp i planen, men det är inte en ståndpunkt som kommer att få mig geniförklarad på något sätt.

Sedan har vi spelare som Adil Titi som behöver speltid för att utvecklas. Truppsammansättningen behöver ses över så att våra unga spelare ges chansen att spela matcher. Så om tankeexperimentet Gustav Svensson visar sig bli sanning tycker jag att man bör försöka låna ut Adil till ett superettanlag (eller än bättre ett lag i allsvenskan).

Blir det januariturné för Söder?

Anfall: Här listas fem spelare. Lasse Vibe flyttar hem till Danmark och säkrar antagligen därigenom sin andra titel i karriären. Lasse lämnar ett tomrum efter sig så väl som spelare som ledare och vad jag hör är det knappast så att lovande anfallare står och trängs i farstun för att fylla legendarens skor.

Robin Söder gjorde 14 mål i årets allsvenska och blev med det delad tvåa i skytteligan. Att ropa efter förstärkningar på topp känns därför en smula girigt. Men Robin listades för smått osannolika 27 matcher i årets allsvenska. Vågar man hoppas på att den så skadeplågade 28-åringen klarar av att spela lika många matcher nästa år? Här blir det klurigt. Är det så att Marcus Berg kommer i sommar ser jag ingen större anledning att värva anfallare under våren, men det är svårt att sia om hans framtid.

Om fallet visar sig vara så att Berg bestämmer sig för att komma hem så kan Sargon vikariera när behov finns under våren. Om man på något sätt får till sig informationen att Berg inte tänker ansluta så behöver man värva en anfallare ganska pronto.

Vingarna ser ju bra ut med Aiesh och Giorgi. Noah Alexandersson gjorde ett piggt inhopp mot Östersund och kan förhoppningsvis vara ett namn för fler minuter under kommande säsong. När Paka sedermera är fit for fight kan jag tänka mig Tobias Sana som en konkurrent till både Aiesh och Giorgi.

För att sammanfatta det hela ser truppen rätt spännande ut. Beslut kring mittback behöver fattas och om jag förstått det hela rätt är klubben på jakt efter en sådan. Besked från Gustav Svensson behöver också komma, det skulle räta ut vissa frågetecken. Det skulle också vara en symbolvärvning som visar att man vill vara med och slåss i toppen. Det skulle kunna vara tungan på vågen när man förhandlar med Anestis.

I anfallet behövs eventuellt en spelare till, beroende på hur Berg resonerar. Man får börja prata med honom om en övergång vid årsskiftet. Är dörren stängd bör man börja leta efter ett hållbart alternativ till Robin Söder. All respekt för Sargon men jag vet inte om han är ett namn för en relativt viktig roll i ett lag som jagar topp 3-placeringar.

Dessvärre är vissa av våra spelare heta villebråd på marknaden och den nyansen av analysen fattas. Det får bli en annan gång.

Heja Blåvitt!

Categories:

Tags:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier