Robert Laul, journalist och tyckare på Aftonbladet, fortsätter sin vana trogen att svinga till höger och vänster. Den här gången ger han sig på Blåvitts Sebastian Eriksson. I en text i dagens Aftonbladet förklarar han varför Sebastian Eriksson (och Poya Asbaghi) gjorde bort sig och inte domarteamet efter den uppmärksammade slutsekvensen av matchen mot Falkenberg. Sebastian Eriksson fick ett vansinnesutbrott på domarna då han ansåg att det var offside, han var siste man och hade enligt sig själv en perfekt överblick. Det diskuterades också om bollen var över sidlinjen och om Wikström skulle haft frispark men i den här texten kommer jag hålla mig till offsidefrågan.

Laul skriver följande om Sebastian Erikssons påstående:

”Och att det skulle varit offside på Edi Sulisufaj håller jag inte med om. Tvärtom ser det ut som att Sebastian Eriksson själv upphävde offsiden. Något som gör hans obehärskade uppträdande efteråt ännu mer problematiskt.

Lauls slutsats: Jag ger domarna rätt. Bakläxa till Sebastian Eriksson. En så rutinerad spelare måste kunna visa mer respekt för sin omgivning. Särskilt om det är han själv som står för misstaget, då gör han ju bort sig ännu mer.”

För oss läsare har han stärkt sin tes med följande bild:

Laul har ritat ut fina röda cirklar för att visa på Sebs och FFF:arens position och visst kollar man på bilden så ser det absolut ut som att Seb upphäver offsiden, Laul har med andra ord ett case. Men vad är det egentligen för bild som han använder sig av? Det är en bild som är tagen snett ovanifrån så perspektivet blir helt enkelt missvisande. Mäter man avståndet mellan de naturliga linjerna i gräset ser man att linjerna är betydligt bredare isär där FFF:aren befinner sig jämfört med där Seb befinner sig, det går alltså inte att dra några slutsatser utifrån ögonmåttet som Laul verkar ha gjort. Jag valde istället att mäta avståndet mellan linjerna och avståndet mellan spelarna och den främre linjen för att skapa mig en bättre bild av hur det låg till. Jag gjorde en mätning på min mobil, högst analogt med en vanlig linjal där jag kom fram till att avståndet mellan linjerna där FFF:aren befann sig var ca 2,8 cm och han hade ca en centimeter fram till den främre linjen. Där Seb stod var det ca 1,8 cm mellan linjerna och han hade ca 0,8 cm fram till linjen. En uträkning på det ger: 1/2,8 = 0,36 dvs 36% kvar fram till linjen. 0,8/1,8 = 0,44 dvs 44% kvar fram till linjen och således inte offside. Jag tänker inte hävda att mina uträkningar på något vis är exakta men de ger i vilket fall som helst ett annat perspektiv på Lauls slutsats, jag tog också upp det med honom på Twitter:

Robert Laul ansåg, som ni kan se, inte att han hade några fel i sin text, det spelade ingen roll att man påvisade att hans bild, som han använde som bevisföring, hade helt fel perspektiv. Han hänvisade istället till att han hade sett rörliga bilder, de repriser som cmore hade att erbjuda var inte de heller från en korrekt vinkel så om inte Robert Laul har en privat specialkamera ser jag inte hur han kan göra en bättre bedömning än någon annan.

Jag bestämde mig då för att göra det här blogginlägget, BaraBen är inte en lika stor plattform som Aftonbladet men det är ändå en plattform som jag faktiskt kan nyttja mig av och det gör jag också för att Lauls ”sanningar” inte ska få regera i medielandskapet. När jag satt mig vid datorn gjorde jag ytterligare än mätning, den här gången på en större skärm utifrån den här bilden:

Jag tänker inte heller den här gången försöka påstå att mina mätningar är exakta men de ger iallafall en fingervisning. Bredden mellan linjerna för FFF:aren var ca 3,5 cm och han hade ca 1,2 cm fram till främre linjen, för Seb var det 2,4 cm och 1 cm fram. Detta ger 34% för FFF:aren och 42% för Seb. Återigen pekar det på att det faktiskt var offside. Det var inte exakt samma siffror men ungefär samma förhållande i procentsatserna, det pekar iallafall inte på att Seb E skulle ha haft fel i sin bedömning som Laul så självsäkert hävdade. Jag uppmanar nu Laul till att göra om och göra rätt. Det är aldrig för sent att göra en pudel…

Categories:

Tags:

BaraBen-podden
Facebook

3 weeks ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier