GÄSTKRÖNIKA Med jämna mellanrum publicerar vi åsikter från andra fotbollstyckare än de ordinarie skribenterna på BaraBen.com. Det här är en gästkrönika av Eric Gloppestad om händelserna under måndagens derby.

Dagen började som vanligt med att man gick och lämnade lilleman på förskolan, eller vanligt och vanligt Blåvitt skulle spela första matchen mot Gais på sjukt jävla länge. Dagen blir liksom aldrig normal då, eller hur? En känsla som alla blåvita supportrar kan känna igen. Dagen fortsatte väl som vanligt, det var in till Haga för dagens föreläsning och sitta på biblioteket och läsa i kurslitteraturen. Förvisso vet jag inte hur mycket jag faktiskt lärde mig för hela tiden gnagde oron, anspänningen och förväntan inför matchen. Jag fick byta plats när en snubbe med Gaismärken på datorn kom och satte sig bredvid mig och jag snäste åt en klasskamrat som frågade hur helgen hade varit. Det är så det skall vara dagen innan en sån här viktig match, matchen som betyder så mycket, matchen som avgör vilka som får komma med gliringar i fikarummen på arbetsplatsen, vilka som får flina åt personen med ”fel” färg på halsduken när man sitter på spårvagnen, vem som får, ja ni fattar nog. 

Matchen börjar, Blåvitt startar fint. Barny som jag inte sett tidigare ser fin ut. Det delas ut smällar på planen och tifot grabbar, tifot var fantastiskt. Ohlsson kommer igenom tidigt och fan den skall han få in, men det ser bra ut. Det kanske kommer vara jag som går med det där fåniga leendet man har efter en derbyseger imorgon. Matchen stabiliseras något och Gais biter sig in i matchen men i halvtid så har jag en bra känsla. Som sagt det blir nog jag imorgon, efter skitsäsongen som var förra året så får jag kanske i alla fall starta året med det här, andra halvlek börjar och 13 sekunder in så startar fyrverkerierna. 

De som känner mig är inte omedvetna om min inställning till pyroteknik. Vi kan ha olika uppfattningar om det hela men detta kan inte var okej! Matchen bryts, 10-15 min går och röken lättar. Ja då drar vi igång igen då, nej säger SVFF det ska vi inte. 20 minuter, 30 minuter, 60 minuter. Matchen avbryts!

Har vi inte lärt oss något från matchen mot Malmö? Jag förstår inte hur ni tänker, snälla kan ni inte förklara? Själv så blev jag bestulen på min match, supportrar till båda lagen blev bestulna på sin match och många i likhet med mig skall nog upp tidigt imorgon för att gå till jobbet, lämna på förskola eller gå i skolan själva. 

Fotbollen tillsammans måste hitta en lösning på detta, det är ett som står klart efter den här matchen. Det är lätt att som alltid skrika idioter och ut med packet och jag skall villigt erkänna att jag är en av de idag, jag tycker inte om pyroteknik, jag tycker inte om bengaler, knallskott fyrverkerier eller något sådant, jag tycker helt enkelt inte att det är något snyggt alls. Men jag förstår också er som tycker att det är det och ni är också en del av min supporterkultur, men när ni drar av så mycket pyroteknik, raketer och knallskott så att matcher blir så pass försenade eller som idag och mot Malmö blir avbrutna helt så har ni faktiskt passerat en gräns. Så SVFF, föreningar och alla ni andra som bestämmer, kan vi inte hitta en lösning? Det borde inte vara så där överdrivet svårt att tillåta supportrarna att arrangera bränningar på ett bra och säkert sätt samt utföra visitationer ordentligt på arenorna. Borde vi inte alla vinna på det här, de som gillar pyro får sitt, de som inte gillar det får se sin match utan fördröjningar. Det borde faktiskt inte vara så svårt!
/Eric Gloppestad

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

1 week ago

BaraBen.com
Mål från @its_s.abdullahi20! Snart tillbaks i matchtruppen @ifkgoteborg? #ifkgbg ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier