Nej, det går inte att blunda längre. Efter tre raka förluster med sammantaget 1-9 och bara fyra poäng ner till Sirius och Brommapojkarna är hotet om kvalspel för att undvika nedflyttning till Superettan en realitet. Det gör ont. Det gör ont på riktigt.

Kamratgården. 

Förra gången IFK Göteborg tvingades kvalspela för att säkra det allsvenska kontraktet var i november 2002. IFK Göteborg mötte Västra Frölunda IF i ett dubbelmöte. Första matchen spelades på Nya Ullevi och slutade 1-1. Andra matchen spelades på Gamla Ullevi och Blåvitt vann med 2-0 efter två mål av Jonas Henriksson i slutet av första halvlek. (IFK Göteborgs mål från de båda matcherna kan ses här.)

När man läser vilka som ingick i den blåvita spelartruppen säsongen 2002 är det lätt att förundras över att laget tvingades kvalspela: Bengt Andersson, Gustaf Andersson, Patric ”Långås” Andersson, Mikael Antonsson, Martin Ericsson, Magnus Erlingmark, Jonas Henriksson, Fredrik Karlsson (Risp), Pontus Kåmark, Håkan Mild, Tomas Rosenkvist. Och så Hjalmar Jonsson, förstås.

IFK Göteborg har spelat oavbrutet i Allsvenskan sedan 1977. Det är 42 år i sträck, längre än någon annan allsvensk klubb i dagsläget. En del kanske tycker att det skulle vara ”bra” för klubben med ett år i Superettan, för att under något lugnare former försöka få ordning på föreningen. Det tror jag inte alls på. Jag minns motsvarande resonemang när jag som 14-årig SSU:are hörde en partikamrat säga att det kanske vore bra för Socialdemokraterna att få gå i opposition några år och få ordning på partiet. Klubbordföranden svarade bistert: Om vi en gång förlorar makten kanske vi aldrig får tillbaka den igen. Mina tankar går till Helsingborgs IF som trillade ur Allsvenskan 1968 och inte lyckades ta sig tillbaka igen förrän ett kvarts sekel senare, 1993.

Så illa ska det väl inte gå för IFK Göteborg. I nöden prövas vännen, sägs det. Visa därför din solidaritet med klubben och bli medlem i IFK Göteborg nu. Och kom till Gamla Ullevi på lördag och heja fram Änglarna till seger mot Trelleborgs FF. Tre poäng i den matchen och min text ovan kanske redan känns en aning daterad.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier