Bild: Adrian ”BluBianco” Gejrot

På lördag, påskafton, 13:00 smäller det på Valhalla IP. För då är det premiär i division ett mot självaste Malmö FF i en direkt kamp om att ta täten i kampen om den enda uppflyttningsplatsen till elitettan. Under försäsongen har vi sett en del spelare in och några ut, och tränare Peter Svanström har själv berättat för undertecknad att han nu har alla spelare han vill ha och att han är nöjd med sin trupp. Så här i premiärveckan tänkte jag uppdatera den den truppgenomgång jag gjorde för ett par månader sedan för att tydliggöra förutsättningarna i truppen inför säsongen som komma skall.

Den stora frågan om truppbygget och inriktningen för damlaget handlade om ett viktigt vägval – att fortsätta satsningen på de egna, unga produkterna, eller sikta på att addera äldre och mer erfarna spelare för att kunna konkurrera bättre mot ett mycket starkare motstånd. Blåvitt har tydligt valt den första vägen jämfört med hur flera andra lag har satsat, med stark bas och grund hos medlemmar och supportrar. Inför 2023 har det dock skett en del i truppen där spelare kommit in och några lämnat. Nedan ser vi dessa. I texten nedan går jag igenom lagdelarna inför säsongen som komma skall.

Sammanfattning av truppförändringar under försäsongen

In:

Lisa Davidsson, målvakt, Bergdalen

Alice Andersson, högerback, Häcken

Ellen Hedeås, back, Hertzöga BK

Nathalie Andersson, back, Bergdalen

Victoria Svanström, central mittfältare (tia), tillbaka från lån från Alingsås

Ida Kjellman, vänsterytter, Säffle

Sedan har också ett antal spelare som var med i delar av säsongen i fjol flyttats upp från F17-laget.

Ut:

Tilda Gustafsson, målvakt

Alexandra Larsson, central mittfältare/back, Häcken

Novalie Jensen, forward, Häcken

… med flera. För hela truppen, se ifkdb.

Målvaktssidan

Under 2022 var det Tilda Gustafsson som startade 16 av 21 matcher (blåvitt vann ju på WO en match, därav endast 21 matcher) i seriespelet där hon spelade alla matcher till och med omgång 17. Under resterande omgångar och kvalspelet mot Viken var det istället Johanna Henriksson, blåvitts enda spelare äldre än 20 år (28), som fick spela efter att hon värvades i höstas. Tilda Gustafsson har lämnat och kvar blev bara Henriksson, vilket gjorde en målvaktsvärvning en nödvändighet. In kom Lisa Davidsson, 20 år från Bergdalen i elitettan som kommer bidra med rutin trots att hon är 20 år, vilket säger något om hur laget har varit utformat. Noterar också att Davidsson också har spelat med Johanna Henriksson då de tillhört Bergdalen tillsammans under en tid. Henriksson och Davidsson har under försäsongen delat på ansvaret då de spelat varannan match. Någon uttalad förstemålvakt har vi således inte sett några indikationer på, så vem som kommer stå i premiären är oklart. Målvaktssidan är alltså den lagdel man kan kalla mer erfaren.

Backsidan

Kvar från förra året är tvillingarna Ashley och Alicia Hellström, Malva Larsson, Mimmi Bauréus, Filippa Andersson, Olivia Friborg, Jenny Helgesson. Friborg och Andersson är två av de som nu skrivit ett A-lagskontrakt. Ett antal tjejer spelade färre matcher under säsongen och står just nu listade i F17-laget, men är sådana som kan komma att få speltid under säsongen beroende på skadesituation eller liknande.

Under 2022 spelade blåvitt främst med en fyrbackslinje som utgångspunkt, men har också prövat en trebackslinje (framförallt i början av säsongen) där systrarna Hellström har spelat mest konsekvent av alla backarna i laget och lagkapten Malva Larsson missade stora delar av 2022 på grund av skada. Inför i år har Svanström själv sagt att man inledningsvis ville ha en fyrbackslinje som utgångspunkt, men att ”vi är ruskigt bra på den där trebacklinjen också”. Under försäsongen har det varierat, så att vara helt säker på system är svårt, men efter fjolåret är laget vana vid ändringar i spelsystem.

Baserat på försäsong och fjolår är det tydligt att Larsson och systrarna Hellström kommer vara en viktig del av startelvan under 2023, och det är fortfarande en möjlighet att fortsätta med samma, unga backlinje. In kommer nu högerbacken Alice Andersson, 18 år, som kommer från Häcken och spelade ettan i fjol vilket bidrar med en viss rutin. Peter Svanström beskriver Andersson som ”en mycket löpvillig och aggressiv ytterback som med en bra högerfot kommer hota offensivt från kanten”. Vidare har ytterbacken Nathalie Andersson, 20, kommit in från Bergdalen och kom in i laget under träningslägret i Spanien. Hon har startat de två senaste matcherna och är en bolltrygg spelare med bra spelförståelse och rutin från elitettan. Konkurrensen kommer helt klart finnas där på backsidan med de nya uppflyttningarna, då man nu har nio backar kontrakterade.

Mittfältssidan

Isabella Svanström blev alltså lagets första kontraktsförlängning under året vilket var ett tecken på att blåvitt ville satsa enligt henne själv och det lär locka fler spelare att få tuffare och framförallt mer utmanande motstånd i ettan. Därefter hakade hennes mittfältskollega Thilda Giannello på och förlängde med två år.

I övrigt kommer Isabellas syster Victoria tillbaka till truppen efter utlåningen till Alingsås i elitettan där hon fått blanda starter med inhopp, och förväntas vara en viktig startspelare i år. Alexandra Larsson har alltså lämnat för Häcken, och kvar från fjolåret finns också Isabella Viezhaupt och Emma Broddheimer, men där Veizhaupt inte fått så mycket speltid under försäsongen jämfört med fjolåret.

Svanström vill spela med tre mittfältare för att få god kontroll över mitten. En utgångstrea med Victoria Svanström – Isabella Svanström – Thilda Gianello är inte otroligt. Dock spelar inte Victoria premiären, då hon är ute på landslagsläger med F19, men kommer under resten av säsongen antagligen att vara ordinarie i startelvan.

Forwardssidan

Peter Svanström har pratat om att lagets storstjärna Filippa Hopkins under säsongen 2022 har spelat och tränat för att göra mål i division 1. För henne har det handlat om att lära sig att hitta luckor och tänka bort målvakten. Hon har tidigare fått tillslagsbegränsningar både på match och träning, för att hon ska systematisera målskyttet så att det kan utvecklas och fungera i högre divisioner. Hopkins hade kunnat göra ännu fler mål under fjolåret genom att bara springa in bollen genom lagdelar, men det tjärnar inget till och blir ingen läropeng.

Ett nyförvärv är 17-åriga Ida Kjellman från Säffle i ettan som enligt Peter Svanström kan spela på alla offensiva positioner och är flexibel, och verkar vara precis det Svanström ville ha. Det verkar vara en värvning man tror hårt på, och har spelat mycket under försäsongen och gjort tre mål. En ung spelare som spelade mycket under fjolåret var Leia Molund som spelade hela 17 matcher som 06:a (född 22 december 06 dessutom) och hon har skrivit på ett A-lagskontrakt, precis som Ebba Fjordskär, också 06:a. Både Molund och Fjordskär har spelat en del under försäsongen där Molund främst fått inhopp och Fjordskär en del starter. Båda har gjort tre mål vardera. Utöver dessa har vi den mest ordinarie duon Hopkins och Felicia Holmberg, som tillsammans gjorde 88 mål i tvåan under fjolåret, och båda spelade 20 av 21 seriematcher. Tilläggas bör att Novalie Jensen nu permanent lämnat för Häcken efter sin utlåning i fjol.

Hopkins och Holmberg ses möjligen som självklara sett till speltid i fjol, men det är inte tydligt om det finns någon gjuten tredje spelare i fronttrean. Personligen tror jag på rotation mellan Ida Kjellman och Ebba Fjordskär.

Potentiell startelva

Så till en potentiell startelva, delvis baserad på försäsong och lite gissningar baserade i vad undertecknad fått höra från tränare Svanström. En potentiell elva som jag tippar kan få göra entré i premiären mot Malmö FF på Valhalla lördagen 8 april är den som följer (Victoria Svanström är som sagt borta på landslagsläger med F19 denna helg, antagligen tillbaka i startelvan efter detta, och möjligen kan formation då påverkas till mer av ett 4-3-3):

3-5-2/5-2-3

Lisa Davidsson – Nathalie Andersson, Malva Larsson Alicia Hellström, Mimmi Bauréus, Ashley Hellström, Thilda Gianello, Isabella Svanström, Felicia Holmberg, Filippa Hopkins, Ida Kjellman

Till sist vill jag passa på att tipsa om några saker:

  1. Köp biljett/årskort och var med och stötta laget i premiären och under hela säsongen! I den andra hemmamatchen för året mot Halmia gäller fri entré, så även där hoppas vi på så många som möjligt!
  2. Vill ni höra mer från tränare Svanström så tipsar jag om Kamratpoddens intervju med honom, men också om den intervju som undertecknad gjort med honom som kommer ut i nästa nummer av ”blått och vitt”. Där pratar vi taktik, analys och strategiska steg framåt. Undertecknad har även träffat Victoria Svanström som ni möter i samma nummer av tidningen.

Ser fram emot en rolig säsong. Vi ses på Valhalla!

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier