Match på Nya Ullevi. Middag i logerna. Blåvitt tog med sig sin förlorade spelidé och en ratad islänning. AIK var fräcka och tog med sig ett par elftedelar Svensk landslagselva. På förhand låter det ju som en enkel match, men fotboll är inte enkelt och visst fan har Blåvitt en spelidé och ett grundspel.

Det viktigaste först. Alhassan Yusuf tog några hundratusen steg i kväll. Inte ett enda var i fel riktning. Han vann bollar och närkamper mot Sebastian Larsson som om det vore det mest naturliga i världen (vilket det kanske förvisso är), han värderade fint i offensiven, han pressade, passade och…han var Hasse, helt enkelt. Sebastian Eriksson, Bjärsmyr och Tolinsson tog förvisso inte tillsammans lika många steg som Hasse men inte heller de lyckades trampa fel så väldigt många gånger. Tolinsson spelade som en rutinerad försvarsjätte och visst undrar man vad kursen stått i om han inte redan varit såld.

Finns en risk att Janne Andersson fick fler gråa hår igår. Lustig hade otroligt svårt att spela konstruktivt trots att pressen inte var den hårdaste i mannaminne och Sebastian Larsson har en fin frisparksfot och faller lätt, men har han så mycket mer? Då var då och nu är nu, Janne.

August Erlingmark för en anonym tillvaro på det defensiva mittfältet. Han är otroligt trygg och enkel i sitt spel. Fortsätter han på inslagen väg går han en riktigt spännande framtid till mötes.

Den där avdankade islänningen då? Jo, han tackade för senast genom att göra nästan lika många mål som han gjorde under sin 35 matcher långa sejour i AIK på en halvlek. Det måste kännas just i kväll (och antagligen andra kvällar) att som AIK-supporter se Kolbeinn Sigþórsson göra två mål och samtidigt se en trött Henok Goitom lufsa runt när man går för forcering. Goitom var väl för övrigt AIK:s bästa anfallare för dagen, men det är inte riktigt mitt problem.

Matchen då? Blåvitt gjorde sig kompakt i första halvlek. Motståndet fick spela ganska fritt men utan att skapa några större farligheter. De spelade för långsamt och idéfattigt för att skapa tillräckligt många heta chanser. Blåvitt gick på omställningar och två gånger om ledde det till farliga chanser inne i straffområdet. Chanser som en van målskytt sätter i sömnen. Passningarna från Aiesh och Thern var plockade från den högre hyllan och de två kommer att vara viktiga för IFK Göteborg år 2021. Thern med sitt slit och sin briljans och Aiesh för sitt sätt att utmana och slå ut försvarare med. En annan domare hade kanske gett den där varningen som Aiesh fick till en AIK-försvarare istället.

Under andra halvlek tog Blåvitt tag i bollen mer och man hittade fina kombinationer som med lite högre tempo på bollen hade resulterat i chanser. Å andra sidan fick man vila en del med boll. Stundtals såg det faktiskt ut som processad fotboll från Katalonien, vad nu det är värt.

Just det. Det hände en grej. I 74:e minuten gjorde Marek Hamšik Allsvensk debut. Jag ska inte slå på min allra största trumma, men vissa aktioner osade klass och han kommer att ha riktigt roligt tillsammans med Hasse och Sana, som var fullkomligt briljant med bollen idag.

Hamsik

Wernbloom. Han har sett sina bästa dagar men han kommer in med en självklarhet och ett one touch-spel som unga personer i stugorna bör studera. Han vet var han har sin omgivning och sätter ofta precisa passningar med första touchen.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier