Debaclet på Bravida

Jag är en sån där småbarnsförälder så min åsikt i frågan räknas kanske inte. Vi har ju beskyllts för både det ena och det andra genom åren. Vi är kanske känsliga. Mesiga (för att använda ett uttryck som jag tror att personerna som jag skriver till men som inte kommer (kan?) läsa inlägget).

Jag hade styrt om allt i kväll för att lyckas se matchen. Visst ingenting som flyttades skulle gjort världen till en bättre plats, men, again, småbarnsförälder, en greppar efter små segrar. I kväll hade jag lyckats få igenom en liten seger, att kunna se derbyt. På TV (det var ett helvete att få fatt i lokal som visade matchen för övrigt), förvisso, men ändå.

Missade första 30 pga parentes nummer två. Men sista kvarten av första var jag med. Jag var engagerad. Försökte se vad Poya ville med sitt spel. Försökte förstå varför han startade med Amin, PAKA och Junes på mitten. Jag hoppades att jag skulle få se Söders comeback. Innerst inne hoppades jag på att den inte skulle behövas, men när jag nyanserade mina inre tankar så hoppades jag ändå på att Söder skulle få avgöra i kväll.

Sen kom raketerna. Ridå.

Vad fan tänkte ni? 22 människor utförde sitt arbete på (plast)gräset strax nedanför er. De ARBETADE. Vi börjar där. Om en kallar sig fan så bör en faktiskt respektera de som en säger sig supporta. Eller är jag snett på det? Visst, Marko träffades antagligen inte av någon raket, men tänk OM han hade träffats. Vad hade hänt då? Eller en kanske inte tänker så långt när en bränner av raketer mot en folkmassa? Vad vet jag?

Jag fattar hela bengalgrejen, eller, jag förstår varför de uppfattas som stämningshöjande. Det är säkert lite spännande att bränna av en sådan också. En extra adrenalinkick. Lite spänning i den grå vardagen. Men raketer. Mot andra människor, som har föräldrar, barn, fruar, syskon, you name it. Var det så jävla bra gjort?

Resultatet blev ju fenomenalt. Derbyt (det så jävla efterlängtade) avbröts och risken finns väl att GAIS (eller MFF) får tre pinnar och cupäventyret är över för den här gången, också. Om det är något det här laget behöver så är det erfarenhet från när det bränner till. Det får en inte genom en träningsmatch på en konstgräsplan mot ett motstånd som behöver lufta truppen.

Misstänker att det jag skriver i inledningen ligger mig i fatet. Jag ses antagligen inte som ett riktigt fan (vad fan nu det är?), men det vore fint om vi kunde respektera varandra inne på arenan. Vi behöver inte bli kompisar. Vi behöver inte dricka en kaffe, öl eller cava innan eller efter matcher. Men vi behöver respektera varandra. Vi måste respektera att människor betalat massa (ja, för vissa) pengar för att se matcherna.

Låt oss hoppas att det här inte händer igen och att en (småbarnsförälder eller ej) kan fortsätta gå på fotboll utan att behöva avsätta en hel helg.

6 kommentarer

 1. Jag ville också skriva av mig men saknar plattform så jag skriver en kommentar istället.

  Dagen började som vanligt att man gick och lämnade lilleman på förskolan, eller vanligt och vanligt blåvitt skulle spela första matchen mot Gais på sjukt jävla länge. Dagen blir liksom aldrig normal då eller hur, en känsla som alla blåvita supportrar kan känna igen. Dagen fortsatte väl som vanligt, det var in till Haga för dagens föreläsning och sitta på biblioteket och läsa i kurslitteraturen. Förvisso vet jag inte hur mycket jag faktiskt lärde mig för hela tiden gnagde oron, anspänningen och förväntan inför matchen. Jag fick byta plats när en snubbe med Gais märken på datorn kom och satte sig bredvid mig, jag snäste åt en klasskamrat som frågade hur helgen hade varit. Det är så det skall vara dagen innan en sån här viktig match, matchen som betyder så mycket, matchen som avgör vilka som får komma med gliringar i fikarummen på arbetsplatsen, vilka som får flina åt personen med ”fel” färg på halsduken när man sitter på spårvagnen vem som får, jag ni fattar nog.

  Matchen börjar, blåvitt startar fint. Barny som jag inte sett tidigare ser fin ut. Det delas ut smällar på planen och tifot grabbar, tifot var fantastiskt. Olsson kommer igenom tidigt och fan den skall han få in, men det ser bra ut. Det kanske kommer vara jag som går med det där fåniga leendet man har efter en derbyseger imorgon. Matchen stabiliseras något och Gais biter sig in i matchen men i halvtid så har jag en bra känsla. Som sagt det blir nog jag imorgon, efter skitsäsongen som var förra året så får jag kanske i alla fall starta året med det här. Andra halvlek börjar och 13 sekunder in så startar fyrverkerierna. Dom som känner mig är inte omedvetna om min inställning till pyroteknik. Vi kan ha olika uppfattningar om det hela men detta kan inte var okej!

  Matchen bryts, 10-15 min går och röken lättar. Ja då drar vi igång igen då, nej säger SVFF det ska vi inte. 20 minuter, 30 minuter, 60 minuter. Matchen avbryts!

  Har vi inte lärt oss något från matchen mot Malmö? Jag förstår inte hur ni tänker, snälla kan ni inte förklara? Själv så blev jag bestulen på min match, supportrar till båda lagen blev bestulna på sin match och många i likhet med mig skall nog upp tidigt imorgon för att gå till jobbet, lämna på förskola eller gå i skolan själva.

  Fotbollen tillsammans måste hitta en lösning på detta det är ett som står klart efter den här matchen. Det är lätt att som alltid skrika idioter och ut med packet och jag skall villigt erkänna att jag är en av dom idag, jag tycker inte om pyroteknik, jag tycker inte om bengaler, knallskott fyrverkerier eller något sådant, jag tycker helt enkelt inte att det är något snyggt alls.

  Men jag förstår också er som tycker att det är det och ni är också en del av min supporterkultur, men när ni drar av så mycket pyroteknik, raketer och knallskott så att matcher blir så pass försenade eller som idag och mot Malmö blir avbrutna helt så har ni faktiskt passerat en gräns. Så SVFF, föreningar och alla ni andra som bestämmer kan vi inte hitta en lösning. Det borde inte vara så där överdrivet svårt att tillåta supportrarna att arrangera bränningar på ett bra och säkert sätt samt utföra visitationer ordentligt på arenorna.

  Borde vi inte alla vinna på det här, dom som gillar pyro får sitt, dom som inte gillar det får se sin match utan fördröjningar och spelarna får göra det dom är där för, att spela det första derbyt i Göteborg mellan Blåvitt och Gais på mycket mycket länge.

  Det borde faktiskt inte vara så svårt.

  1. Håller med dig fullt ut. Jag är grönsvart. Jag älskar derbyn mot ifk. Även mot ujs men ifk är ändå mest speciellt. En rolig första halvlek även om vi bara har tilldelats 800 platser men ändå. Sedan detta ??? göteborgsfotbollen behöver dessa matcher. Jag gillar inte direkt ifk men för stadens fotboll, för våra respektive klubbar o s v. Förstår ni inte att detta är döden för det som en gång var fotbollens huvudstad!

   1. Visst är det så och de enda som vinner på detta tror jag är Häcken. De största förlorarna: IFK Göteborg.

Kommentarer är stängda.